El Consell incideix en l'educació com a base per a la transformació social

Després de Sanitat, es tracta de l'àrea que més inversió rebrà en els pressupostos autonòmics de 2022, amb 4.907 milions d'euros

Guardar

Uns xiquets i xiquetes d'un col·legi valencià atenen les explicacions d'un professor
Uns xiquets i xiquetes d'un col·legi valencià atenen les explicacions d'un professor

Contribuir a la transformació social des de la base educativa i crear una societat més feminista, igualitària, democràtica i qualificada respecte als reptes de futur. Amb aquest objectiu presentava el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el projecte de pressupost 2022 del seu departament a la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes.

Per a aconseguir-ho, la Generalitat Valenciana ha previst, en els seus comptes per a l'any vinent, destinar un total de 5.202.705 milions d'euros per a les tres àrees, la qual cosa suposa un increment de 365 milions d'euros (un 7,56%) respecte a 2021. En aquest sentit, Marzà destacava que "aquest pressupost plasma la nostra resposta per a una eixida social, cohesionadora i de qualitat en el moment de recuperació que estem vivint".

En el cas concret d'Educació la partida augmentarà, de cara al pròxim any, un 6,26%, fins a aconseguir els 4.907 milions d'euros. En els set anys des de l'arribada del Botànic en 2015 a les institucions l'increment ha sigut del 53%.

El conseller Vicent Marzà, en un col·legi de Gandia. (Imatge d'arxiu)
El conseller Vicent Marzà, en un col·legi de Gandia. (Imatge d'arxiu)

Polítiques educatives transformadores

En aquest temps, una de les principals apostes realitzades per la Conselleria d'Educació ha sigut baixar la ràtio dels centres escolars amb un increment any rere any de la plantilla de professors. En aquest sentit, Marzà recorda que "des que vam governar hem ampliat les plantilles docents en 15.000 professionals de l'educació, i la traducció directa és que hi ha més professorat per a atendre menys alumnat a les aules, la qual cosa dona com a resultat una millor atenció educativa individualitzada".

Una altra de les apostes fermes del Consell en matèria educativa està sent oferir la màxima gratuïtat en totes les etapes de formació. Per això, i com a principal novetat, el pròxim curs tot l'alumnat escolaritzat en l'etapa de 2-3 anys tindrà la plaça gratuïta a les escoles infantils valencianes públiques i privades.

"És una determinació directament relacionada amb les nostres polítiques socials per a trencar amb les desigualtats d'origen de l'alumnat valencià", considera el conseller, qui recorda que "fa alguns cursos que estem creant aules de 2 anys gratuïtes i el pròxim totes les aules de 2 anys de la xarxa d'escoles infantils autoritzades del nostre territori seran gratuïtes".

En conseqüència, uns 24.000 alumnes de 2-3 anys tindran plaça gratuïta en aquesta etapa no obligatòria, amb un increment de 9 milions d'euros per a escometre aquesta acció. Així mateix, el conseller anunciava que "impulsarem més aules de 2 anys en CEIP i, al mateix temps, continuarem acompanyant i donant suport econòmic a les famílies del tram 0-2 anys mitjançant el Bo Infantil".

Dos xiquets acoloreixen uns dibuixos
Dos xiquets acoloreixen uns dibuixos

Bono Infantil

Sobre aquest tema, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciava en el Debat de Política General celebrat a finals de setembre que per al curs 2021-2022 s'invertiran un total de 61 milions d'euros (un 10% més que el curs anterior) per a l'escolarització d'1 a 2 anys amb els bons infantils, que "permetrà la conciliació, la generació d'oportunitats i reactivar l'economia".
Gràcies a l'augment progressiu d'aquestes ajudes més famílies tenen accés al tram 0-3, la xarxa d'escoletes públiques i privades compta amb més alumnat i es continua caminant cap a la gratuïtat de l'educació en aquest tram d'edat.

I és que si en 2015 s'atorgava una ajuda lineal de 60 euros per persona beneficiària, sense tindre en compte les particularitats de cada família, ara el Bo Infantil compta amb una ajuda mínima de 90 euros i una màxima de fins a 220 euros. Així i tot, l'objectiu és continuar implementant-les per a cobrir la totalitat del cost de la plaça.

Impuls al Pla Edificant i a l'FP

Així mateix, Puig també anunciava l'ampliació del Pla Edificant en 700 milions d'euros fins a 2027 per a continuar dignificant els centres educatius valencians. D'aquesta manera, quan acabe la legislatura, "haurem corregit una gran taca de l'autogovern: els barracons cronificats".

El pròxim 2022 també s'impulsarà un Pla Estratègic d'Impuls a la Formació Professional dotat, aquest primer any, amb 31 milions d'euros, amb l'objectiu de garantir una ocupabilitat de qualitat per als i les joves, així com reformar la capacitat productiva de les empreses valencianes.

Destacats