El Consell impulsa la regulació urgent del Fons de Cooperació contra el Despoblament per a agilitzar l'accés a les ajudes

Guardar

La consellera Susana Camarero
La consellera Susana Camarero

El Consell ha aprovat la tramitació d'urgència del projecte de decret pel qual es desenvolupa el Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament amb la finalitat que els municipis que més ajuda necessiten puguen accedir al finançament "en el menor temps possible", segons ha destacat la vicepresidenta segona, Susana Camarero.

La també consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, que ha comparegut en la roda de premsa posterior al ple de l'Executiu per a donar compte dels assumptes aprovats, ha subratllat que, amb este decret, es busca a més "reduir les desigualtats i garantir a la ciutadania les mateixes oportunitats independentment del seu lloc de residència".

La nova normativa desenvolupa en concret l'article 8 de la Llei 5/2023, de 13 d'abril, de la Generalitat, integral de mesures contra el despoblament i per l'equitat territorial en la Comunitat Valenciana, mitjançant el qual es regula el Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament.

La vicepresidenta segona ha destacat la importància de comptar amb una normativa adequada d'este fons, atés que es tracta d'un mecanisme "de suport financer específic per a garantir la suficiència financera i l'autonomia local dels municipis en risc de despoblament".

El Govern valencià ha constatat la necessitat d'establir una coherència entre els criteris i els requisits de la normativa reguladora del Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament perquè els municipis puguen accedir a les ajudes, per la qual cosa es considera urgent la tramitació d'un nou decret per a aconseguir l'esmentat objectiu.

A més, s'ha tingut en compte la debilitat financera dels municipis receptors del fons, la qual cosa exigix que estes localitats en situació de despoblament puguen acollir-se a esta línia específica de finançament al més prompte possible i facilitat possible amb l'objectiu d'incorporar estes aportacions al pressupost municipal.

12,3 milions d'euros en obres de depuració a Castelló

D'altra banda, el Consell ha aprovat una addenda al conveni entre la Generalitat i la Diputació de Castelló per a augmentar els fons que garantisquen l'execució de 19 obres de millora dels sistemes de sanejament i depuració a la província de Castelló. La dotació final ascendix als 14,9 milions d'euros, dels quals la Generalitat aportarà el 90%, és a dir, al voltant de 12,3 milions, mentre que la corporació provincial assumirà els 2,6 milions restants.

La Generalitat va subscriure amb la Diputació de Castelló el gener de 2018 un conveni per a l'execució d'infraestructures de sanejament i depuració d'aigües a la província, en el qual es determinava la participació de la Generalitat a través de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar).

El conveni incloïa 25 actuacions per valor de 8,07 milions d'euros, en les quals l'Epsar finançava el 90%, i altres 9 actuacions -provinents d'un antic conveni que seguien pendents - per un cost estimat de 2,5 milions, de les quals l'Epsar abonaria el 60%. De tot això, hui dia, s'han executat obres per valor de 5,2 milions d'euros.

Gràcies a esta ampliació, el Consell garantix que es duran a terme les 19 actuacions pendents en els municipis de Figueres, l'Alcúdia de Veo, Vallibona, Olocau del Rey, Palanques, la Todolella, Villores, Benafer, Castell de Cabres, Sacañet, Torralba, Vilamalur, el Forcall, La Torre d'en Doménec, Cabanes, Santa Magdalena de Pulpis, Benlloc, Vilanova d’Alcolea i Cinctorres.

Obres urgents contra la sequera

A més, el Consell realitzarà obres urgents per import de 4,2 milions d'euros per a garantir el proveïment d'aigua en els municipis castellonencs de Canet lo Roig, La Jana i Traiguera davant la situació excepcional de sequera i escassetat hídrica en què es troben estes poblacions.

Per a això, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha presentat al ple de l'Executiu un informe sobre la necessitat de declarar l'emergència de les actuacions previstes per la Direcció General de l'Aigua, que compten amb un termini d'execució de 8 mesos.

Per tractar-se de poblacions disperses i poc habitades, situades en cotes altes en terrenys amb orografia complicada i envoltades o enclavades en molts casos en zones de gran valor ambiental, la seua connexió amb els sistemes de proveïment de les planes costaneres de la província resulta complexa.

Estes localitats tenen puntes de demanda estival i les infraestructures existents no estan sempre preparades i, a vegades, resulten insuficients, amb el que les actuacions previstes busquen pal·liar esta situació i garantir els recursos d'aigua per a la població.

Acord de legislatura per a millora de la funció pública

Així mateix, el Consell ha ratificat l'acord de la Mesa General de Negociació del personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat per a la XI legislatura, que recull qüestions que es consideren prioritàries sobre les condicions de treball, la planificació de l'ocupació pública, la formació o la igualtat i la lluita contra la violència sobre la dona.

Este acord, signat el passat 25 d'abril, recull el full de ruta dels assumptes que el Consell i els sindicats es comprometen a negociar al llarg d'esta legislatura i que afecten el conjunt de les plantilles públiques de la Generalitat, incloses les de Sanitat, Justícia i Educació.

Este marc consensuat de negociació i diàleg es marca com a objectiu impulsar la dinamització de l'Administració amb la finalitat d'avançar en una ocupació estable i millorar els serveis públics.

Destacats