El Consell aprova l'OPE de 2024 amb 1179 places, de les quals 961 es cobriran per oposició lliure

Ruth Merino justifica l'eliminació per decret llei del 40 % reservat a promoció interna en les places extraordinàries per a rebaixar la temporalitat fins al 8 %

Guardar

Un grup de persones realitza una prova d'oposició. Imatge: Jorge Gil
Un grup de persones realitza una prova d'oposició. Imatge: Jorge Gil

El Ple del Consell celebrat este dimarts 26 de març ha donat llum verda a l'Oferta d'Ocupació Público (OPE) per a l'Administració de la Generalitat Valenciana de 2024 en la qual es convocaran un total de 1179 places. D'eixe miler de llocs, 961 corresponen al torn lliure i es cobriran per oposició sense necessitat de fer una fase de concurs de mèrits. D'altra banda, les 218 places restants es destinaran a promoció interna i seran cobertes a través de concurs oposició (valorant l'experiència prèvia en l'Administració Pública).

El principal objectiu d'esta OPE aprovada pel Consell de PP i Vox és reduir la temporalitat en el sector públic per sota del 8 % en cada àmbit, tal com marca la normativa europea. Per a això, a més de cobrir-se de forma ordinària la taxa de reposició amb 435 places, s'oferiran de forma extraordinària 744 places en aplicació de la taxa específica addicional.

Es reserva, així mateix, un contingent superior al 10 % de les vacants perquè siguen cobertes per persones amb discapacitat o diversitat funcional, percentatge que s'aplicarà tant per a les places que es computen per la taxa de reposició d'efectius com per a les derivades de la taxa específica addicional (la d'oposició lliure).

Segons ha anunciat Ruth Merino, portaveu del Consell i titular d'Hisenda, Economia i Administració Pública la intenció del govern valencià és que els tràmits d'esta OPE "s'inicien com més prompte millor i que a la fi d'any estiguen cobertes eixes places".

Ruth Merino, portavoz del Consell y titular de Hacienda, Economía y Administración Pública durante la rueda de prensa de hoy
Ruth Merino, portaveu del Consell i titular d'Hisenda, Economia i Administració Pública durant la roda de premsa de hui

Una mesura extraordinària per a reduir la temporalitat

A més de l'OPE de 2024, el Consell també ha convalidat un decret llei per a modificar la Llei de Funció Pública, encara que sense comptar amb el suport dels sindicats. Així, este decret llei permetrà que la totalitat de les places oferides per la via de la taxa específica addicional puguen ser proveïdes pel sistema d'oposició; mentre que abans, un 40 % del total havien de destinar-se a promoció interna.

Els canvis normatius introduïts a través del decret llei de mesures extraordinàries per a reduir la temporalitat estan basats en què els processos selectius realitzats fins ara s'han demostrat "insuficients" per a abaixar la interinitat per sota del 8 %.

"Això és així a perquè el personal que supera el procés selectiu pel torn de promoció interna, quan accedix al grup superior, és declarat en situació d'excedència voluntària automàtica en el cos o escala de la qual procedix, la qual cosa genera vacants que han de ser cobertes amb nou personal temporal", ha explicat en roda de premsa Ruth Merino.

Convocatòries per a 23 cossos i escales

En el seu conjunt, l'OPE 2024 contempla convocatòries per a 23 cossos, escales i agrupacions professionals de l'Administració de la Generalitat. El major nombre de places oferides és el de les corresponents al Cos d'Especialistes d'Atenció Sociosanitària, Educació Especial i Cures Auxiliars d'Infermeria, amb 300 places (252 de torn lliure i 48 de promoció interna).

També són nombroses les del Cos Superior d'Administració, amb 100 places (84 de torn lliure i 16 de promoció interna); el Cos de Gestió, amb altres 100 places (84 de torn lliure i 16 de promoció interna), así com el Cos Administratiu, també amb 100 places (45 per torn lliure i 55 per promoció interna).

S'inclou a més un nombre significatiu de places del Cos Superior Facultatiu d'Acció Social, Administració de Serveis Socials i Sociosanitaris, amb 90 places (76 de torn lliure i 14 de promoció interna) i el Cos Superior d'Administració de Fons Europeus, amb 64 places (54 de torn lliure i 10 de promoció interna).

Destacats