El Congrés avala el decret d'estalvi energètic que limitarà la calefacció, l'aire condicionat i la il·luminació

Es tramitarà com a projecte per a estudiar canvis, per la qual cosa la norma podria estar aprovada a l'octubre

Guardar

Diverses persones observen objectes de l'aparador d'una botiga
Diverses persones observen objectes de l'aparador d'una botiga

El Ple del Congrés ha avalat aquest dijous el decret llei que inclou amb el pla d'estalvi energètic amb les primeres mesures dirigides a rebaixar el consum de gas per a complir el compromís voluntari adquirit amb la Unió Europea davant un possible tall de subministrament per part de Rússia.

El decret ha sigut convalidat amb una folgada majoria, amb 187 vots a favor del PSOE, Unidas Podemos, Esquerra Republicana, el PNB, EH-Bildu, el PDeCAT, Más País-Equo, Compromís, Teruel Existe i el PRC. Per contra, el PP, Vox, Ciudadanos, Junts, la CUP i Foro Asturias han votat en contra, mentre que el BNG s'ha abstingut.

Aquest decret es tramitarà com a projecte de llei, per la qual cosa els grups podran presentar esmenes durant el mes vinent per a intentar introduir modificacions, per la qual cosa la norma podria estar aprovada a l'octubre.

Pla d'estalvi energètic

El pla d'estalvi energètic limita la temperatura de calefacció i refrigeració a 19 i 27 graus centígrads respectivament en immobles de les administracions públiques, establiments comercials com a grans magatzems o centres comercials, espais culturals o infraestructures de transport com a estacions o aeroports. No obstant això, la norma deixa fora hospitals, centres educatius, gimnasos, perruqueries o cuines de restaurants.

Així mateix, s'obliga a apagar les llums d'aparadors i edificis públics desocupats a partir de les 22 hores i s'obliga al fet que abans del 30 de setembre tant edificis com locals disposen de tancaments automàtics a les portes d'accés per a impedir que es queden obertes permanentment.

La norma també contempla les mesures de foment del transport públic ferroviari, com la bonificació del 100% en els viatges de Rodalies, Rodalia i Mitjana distància, ajudes al sector del transport o el complement de 100 euros en les beques a l'estudi.

Ajudes als comerços

Amb EH-Bildu, el Govern ha pactat el compromís de revisar a l'alça, reformular i accelerar els objectius continguts en la Llei de Canvi Climàtic, amb les corresponents inversions, i començar a planificar amb les comunitats estratègies a mitjà i llarg termini per a transformar models de producció i consum més eficients i amb major pes de les energies renovables.

Per part seua, el PDeCAT ha assegurat que l'Executiu ha compromés una línia d'ajudes per 100 milions d'euros a les comunitats autònomes perquè, si així ho desitgen aquestes, puguen finançar actuacions en els locals comercials a les quals obliga el decret llei, com la instal·lació d'accessos automatitzats.

Una mesura reivindicada per ERC, que reclama al Govern finançament addicional a les comunitats per a sufragar aquestes actuacions, així com les actuacions d'inspecció corresponents, però també una moratòria fins al 30 de novembre en les obligacions que han de fer front pimes i autònoms.

Destacats