La Comunitat Valenciana comptarà amb 118 nous habitatges destinats al lloguer assequible

S'incorporaran a la 'Xarxa Lloga'm', una espècie de borsa d'actius per a lloguer assequible

Guardar

València bonificará el 95 % del impuesto municipal de plusvalía al heredar una propiedad
València bonificará el 95 % del impuesto municipal de plusvalía al heredar una propiedad

La Generalitat Valenciana incorporarà 118 nous habitatges per a usar-los com a lloguer assequible. La Conselleria d'Habitatge, després d'una inspecció, ha declarat com a deshabitats 468 dels 500 immobles que una vintena de grans tenidors (propietaris de més de deu habitatges) han notificat. D'aqueixos 468, 118 s'han adherit a la 'Xarxa Lloga'm', una espècie de borsa d'actius destinada al lloguer assequible.

Així, en aquesta iniciativa també podran participar les persones que per la seua pròpia voluntat decidisquen mobilitzar els seus pisos buits durant 7 i 8 anys per a lloguer social. En cas de sumar-se, rebran uns certs incentius com la reparació dels desperfectes que no es produïsquen per la deterioració en l'ús o el pas del temps, així com ajudes per a l'obtenció del certificat d'eficiència energètica.

D'altra banda, la Generalitat oferirà als amos com a garantia un segur multiriscos i altres pòlisses. Serà la Conselleria la que fixe els preus del lloguer dels pisos que eixiran al mercat. La directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris, va explicar recentment que ja havia rebut una desena de peticions d'agents inmobilarios per a dur a terme una xarxa d'intermediació i set d'elles ja han sigut autoritzades.

L'objectiu que persegueix aquesta iniciativa de la Generalitat radica a mobilitzar més habitatge al mercat, ja que calculen que en tot el territori valencià existeixen unes 20.000 unitats sense ús. Cada sis mesos, es crea un registre perquè les entitats amb gran quantitat de pisos informen dels immobles que tenen buits a l'Administració. Amb això, també es conforma un inventari precís dels habitatges deshabitats existents.

Multes

Si bé hi ha recompenses per als particulars que s'incorporen a aquesta iniciativa, també hi ha multes per a aquells grans tenidors que decidisquen no deixar els seus immobles buits a l'administració perquè es destine a lloguer social. En total, han rebutjat adherir-se al pla uns 350 asctivos que hauran de fer front a sancions per mantindre els habitatges sense ús.

Les multes seran mensuals i es calcularan sobre la base de la seua ubicació i la renda mitjana, però oscil·laran entre els 350 i 650 euros. A això caldrà sumar les sancions que recull la normativa i que van dels 10.000 als 350.000 euros per "incomplir la funció social de l'habitatge".

El secretari autonòmic d'Habitatge, Alejandro Aguilar, en declaracions a altres mitjans de comunicació, apunta que "aquesta falta de col·laboració demostra l'àmbit especulatiu d'alguns operadors que ni tan sols tenen interés de traure al mercat aqueixos 350 habitatges. Per tant, se'ls sancionarà doblement per mantindre-les buides i incomplir la llei".

Va ser durant l'any passat quan la Generalitat Valenciana va aprovar un decret per a mobilitzar els habitatges buits dels grans tenidors, aquells amb més de deu propietats, en les tres províncies valencianes.

Llei de grans tenidors

Amb l'objectiu de democratitzar l'accés a l'habitatge, el Consell treballa per a impulsar la Llei de grans tenidors. Un text que en aquests moments es troba en fase d'elaboració i que naix amb la finalitat d'incidir amb capacitat reguladora en tres àmbits diferenciats: l'activitat dels grans tenidors, la creació d'un cos d'inspectors i l'assetjament immobiliari.


Concretament, l'avantprojecte revela la creació d'un registre que combata l'opacitat de la seua activitat i aprofundisca en la democratització del dret a l'habitatge. A més, es potenciaran eines que eviten l'activitat especuladora que es produeix per part d'aquests grans tenidors com la cessió obligatòria de l'usdefruit si l'actiu està deshabitat i existeixen raons de necessitat residencial, o l'obligació d'oferir-lo en lloguer social en cas de desnonament de famílies vulnerables.

Un altre dels punts destacats de la norma és la creació d'un cos d'inspectors de la Generalitat que ajude a controlar l'activitat immobiliària, vetlar per a evitar situacions d'irregularitat o especulació, i aplicació de forma més efectiva les polítiques d'habitatge de la Conselleria.

Destacats