Compromís reclama conèixer el full de ruta i situació ferroviària de les actuacions pendents en el Corredor Mediterrani a València

Carles Mulet demana anticipació i agilitat en les actuacions per a evitar el col·lapse ferroviari davant elsretards dels estudis i projectes pendents

Guardar

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet

El senador de Compromís Carles Mulet, ha instat al Govern i els ministeris implicats a "no demorar les actuacions" que, en matèria ferroviària, estan pendents a la ciutat de València per a donar compliment a la Xarxa Arterial Ferroviària (RAF) conveniada l'any 2003 i prolongar el túnel de Serrería fins a la carretera CV-500.

En el seu escrit el representant valencià recorda que els treballs previs es van iniciar. La pròpia oficina del Comissionat per al Corredor Mediterrani en la seua memòria corresponent a l'any 2018 va presentar un informe (23/01/2019) analitzant els punts crítics i colls de botella que presenta en l'actualitat el Corredor Mediterrani en el que el desbloqueig del qual és vital per al progrés del Corredor. Un d'ells és la Prolongació del túnel del Cabanyal. L'aleshores ministre, José Luis Ábalos, va licitar a l'agost de 2019 un nou Estudi Informatiu per un import de 348.455 euros i un termini de redacció de 24 mesos. Això va suposar un tràmit que podria ser innecessari ja que n'existia un de redactat des de 2016 (de Consulting LKS.NES) i en poder del Ministeri.

L'Estudi Informatiu de la prolongació Sud del túnel de Serrería de València va ser encarregat a Geocontrol (252.630 euros, IVA inclòs) i adjudicat al gener de 2020 per la Subdirección General de Planificación Ferroviària. Aquest estudi tenia com a objectiu analitzar les diferents opcions de prolongació del túnel actual que discorre en el túnel en un tram del carrer la Serrería, on està situada l'estació subterrània del Cabanyal. Pel nord el soterrament s'inicia en el límit dels termes de València i Alboraia i pel sud finalitza a l'altura del carrer Eivissa fins a creuar en viaducte l'antic llit del Túria. "No s'entén aquesta demora si ja al gener de 2021 va ser presentat el Document d'Inici, redactat al novembre de 2020. Al juny de 2020 van sol·licitar a les regidories afectades informació sobre les afeccions de canalitzacions, conduccions, instal·lacions que es pogueren veure afectades", assenyala Mulet en les seues preguntes.

Per a Mulet "és indecent l'oblit inversor cap a la ciutat de València, per la qual cosa és urgent actuar per a descarregar de trànsit el túnel del Cabanyal per a evitar el seu col·lapse, escometent el túnel passant per al trànsit de passatgers (AVE-Rodalies-Euromed i de Mitjana distància Barcelona i Sagunt-Saragossa), que actualment passen pel Cabanyal", per la qual cosa es pregunta si l'actual túnel serà suficient per a suportar l'increment previst de trens de mercaderies i connexions amb els ports de València i Sagunt, a més de les mercaderies procedents del Sud, juntament amb l'increment de viatgers AVE València-Barcelona, línies de mitjana distància i Rodalia. El senador ha demanat a més el full de ruta amb terminis concrets quant a l'aprovació de l'estudi informatiu i encàrrec del projecte constructiu, així com de tramitació del projecte de soterrament de les vies de Serrería.

 

Destacats