Compromís proposa que els consumidors puguen interrompre temporalment els seus subministraments d'energia i telefonia per a adequar-los a les seues necessitats

Guardar

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha proposat que, atenent la situació excepcional dels costos en els subministraments d'energia, es realitzen de manera urgent modificacions legals que permeten als consumidors poder adequar els contractes de subministraments a les seues necessitats, de manera que en determinades èpoques de l'any puguen interrompre els seus subministraments sense que existisquen penalitzacions per aquesta pràctica. "Això permetria als agricultors que tenen contractada determinada potència elèctrica, contractada per exemple per a poder regar a l'estiu, no haver de pagar el mínim de la factura durant la resta de mesos. També ocorre amb les factures elèctriques en segones residències, on per a poder tenir electricitat a l'estiu és necessari tenir el contracte tot un any a pesar que no s'utilitze, ja que donar de baixa temporalment aquest subministrament implica haver de tornar a pagar una alta que dissuadeix als abonats de sol·licitar la baixa", ha explicat.

Amb l'eclosió de les energies renovables, recorden des de la coalició valenciana, molts abonats a subministraments com el gas natural el mantenen sense consum gràcies a les plaques fotovoltaiques, d'aigua calenta sanitària o a les temperatures més benignes. Mulet ha indicat que "malgrat això estan obligats a pagar sempre 15 o 20 euros al mes per tenir el comptador sense funcionament. El mateix ens traslladen organitzacions agràries, que veuen com el sector podria estalviar-se centenars o milers d'euros permetent aquest canvi".

D'altra banda, la coalició veu "tècnicament factibles" canvis en els quals els canvis en la potència contractada siguen sense cap classe de cost, ja siga si es tracta d'una baixada o d'una pujada d'aquesta. "Amb els comptadors intel·ligents i els milions que ingressen a l'any les companyies distribuïdores i comercialitzadores, no té cap sentit mantenir aquests peatges perquè res canvie, per a continuar tenint uns clients captius, segrestats i lligats de mans davant unes potències que necessiten per a uns consums tan sols unes setmanes a l'any", ha afegit.

"Es tracta de voluntat política i en un entorn com l'actual són xicotets canvis que poden suposar un estalvi important per a moltes economies domèstiques i empreses. De la mateixa manera que es fan tramitacions expresses de qüestions que han de passar amb tota la urgència pel Congrés i Senat, es podrien exercir aquesta classe d'iniciatives, amb el permís de les portes giratòries i dels principals partits", ha conclòs.

Destacats