Compromís pregunta al Govern quan atendrà la petició de la Generalitat de millorar l'accessibilitat a l'AP-7

Mulet: "La nova eixida d'Oliva és un exemple que, per justícia amb el territori, hauria d'estar ja estés a altres comarques, on existeixen municipis sense connectivitat amb el vial"

Guardar

Obres d'accés a l'AP-7
Obres d'accés a l'AP-7

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha preguntat al Govern central quan pensa atendre la petició de la Generalitat amb una proposta de nous accessos des dels municipis a aquest vial, una vegada alliberada i als quals el Govern, va fer cas omís. La coalició va intentar, durant la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2021 incloure partides per a estudiar, projectar, o executar els accessos necessaris a l'AP-7 des de bona part dels municipis valencians que podrien beneficiar-se d'una millor connectivitat. Les esmenes de la coalició van ser rebutjades amb els vots de PSOE, ECP, ERC-EH Bildu i PNB i no se'n va acceptar cap d'elles.

Des de la coalició lamenten que diversos anys després d'haver aconseguit, amb la mobilització de ciutadana, la no renovació de la concessió d'explotació privada de l'AP7, el Govern seguisca sense avançar en la creació dels accessos des dels municipis a aquest vial. Per aquest motiu Mulet ha preguntat al Govern si atendrà la petició de la Generalitat realitzada en 2018. "El cas d'Oliva, amb una nova eixida que permet reordenar el trànsit que discorre per la localitat, és un exemple del benefici que suposa utilitzar l'autopista com un comodí territorial que evitaria accidents i noves actuacions programades com desviaments o ampliacions de carreteres i permetria connectar a les ciutats situades al costat del vial que no compten més que amb els perjudicis d'aquest, millorant la seua qualitat de vida i competitivitat", ha indicat.

Des de Compromís consideren que el territori valencià "porta des de 1970 assumint peatges i impactes territorials (de terrenys de cultiu, soroll, inundacions...) sense res a canvi més que pròrrogues d'explotació perquè les empreses de sempre feren el seu negoci. Toca convertir el vial en l'esquelet que articule el nostre territori, el dinamitze i faça més operatiu".

El senador recorda que "aquest govern era sensible, en teoria, a les reivindicacions d'inversions en el territori valencià i per a això va arribar fins i tot a rubricar un acord de governabilitat que garantia que tindríem un aliat a Madrid amb el nostre poble, però no està sent així", ha conclòs.

Destacats