Compromís manté l’acusació en la causa sobre el presumpte finançament il·legal del PP de Barberá

La formació valencianista recorda que la Secció Quarta de l'Audiència de València ha confirmat la possibilitat de sotmetre a enjudiciament de quatre persones que tingueren importants responsabilitats en l'època del govern municipal del PP

Guardar

L'exprimer tinent d'alcalde de València amb el PP, Alfonso Grau a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia
L'exprimer tinent d'alcalde de València amb el PP, Alfonso Grau a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia

Compromís per València continuarà personant-se com a acusació en la causa del presumpte finançament il·legal del PP entre 2007 i 2011, quan era alcaldessa de València Rita Barberá. La formació valencianista recorda que la Secció Quarta de l'Audiència de València ha confirmat la possibilitat de sotmetre a enjudiciament de quatre persones que tingueren importants responsabilitats en l'època del govern municipal del PP: Alfonso Grau, que durant anys fou la mà dreta de Rita Barberà, Mª Carmen García Fuster, que fou secretària general del grup, a José Salinas Novella, responsable de Turismo Valencia Convention Bureau i Juan-Eduardo Santón Moreno, exregidor i delegat de CEyD.

La Secció Quarta de l'Audiència de València ha desestimat els recursos presentats pels advocats dels investigats per la causa del finançament clandestí del PP de la ciutat de València en diversos procediments electorals, entre 2007 i 2015. Els recursos demanaven el sobreseïment del cas, aprofitant l'arxivament de la resta de processats en la peça del «pitufeo» que havia fet la mateixa Audiència Provincial i contra el que la Fiscalia anticorrupció ha presentat un recurs de queixa davant el Tribunal Suprem.

La Audiència Provincial, en contra del criteri del jutge instructor i de la Fiscalia, va determinar que en la peça del «pitufeo» no quedava prou acreditat que els diners rebuts pels 49 exregidors i exassessors del Partit Popular de València foren «bruts» (de procedencia delictiva), encara que si reconeixia que eren diners «negres».

En canvi, l'Audiència ha decidit continuar amb la causa contra les quatre persones esmentades pels següents delictes: 

Mari Carmen García-Fuster, està acusada d’un delicte de blanqueig de capitals i altre de suborn continuat, i es demana pels dos delictes set anys i mig de pressó. Alfonso Grau també està acusat d’estos dos delictes, a més del de malversació de cabdals públics, pel que la petició de pressó arriba als 15 anys. Juan Eduardo Santón Moreno també està acusat de malversació de cabdals públics amb una pena de pressó de 5 anys, i per últim, José Salinas Novella será jutjat per suborn continuat, delicte que pot comportar 5 anys de pressó.

A més, tres dels quatre investigats hauran d’imdemnitzar a l’Ajuntament pels diners sostrets, amb una quantitat que arriba quasi als 2 milions d’euros.

Compromís per València manté l’acusació en la causa contra estes quatre persones i  considera fonamental que es senten en la banqueta per assumir totes les responsabilitats i sobretot, que tornen els diners furtats a les valencianes i els valencians.

En la mateixa línea, Compromís comparteix el criteri de la Fiscalia Anticorrupció sobre la peça arxivada del pitufeo i considera que hi ha indicis més que demostrats per mantindre l’acusació de nou als 49 exregidors i exassessors del Partit Popular que presumptament contribuïren al finançament il·legal del PP en la campanya de 2015. Per això, la formació valencianista aplaudeix la queixa presentada per la Fiscalia davant el Tribunal Suprem per l'arxivament de la peça per part de l'Audiència Provincial que, recordem, comptava amb el vot particular en contra d'una de les magistrades.

Destacats