Compromís lamenta que Català renuncie a la licitació reforçada per a la neteja del patrimoni històric de València

Guardar

Glòria Tello. Foto de Vicente Jiménez
Glòria Tello. Foto de Vicente Jiménez

La passada legislatura, Tello va impulsar una gran licitació per a contractar els serveis de neteja i manteniment del patrimoni cultural de la ciutat, que comprenia 493 elements urbans singulars, incloent 337 escultures, 33 fonts ornamentals, 109 plaques commemoratives i 14 creus de terme. L'acord també incloïa les façanes de 25 edificis i monuments municipals i els cinc ponts històrics i els seus ampits, dins d'un contracte amb un import de 300.000 euros anuals.

La licitació suposava a més avanços que reforçaven l'actuació municipal, com és el cas del servei d'inspecció per a identificar qualsevol tipus d'incidència en elements històrics i, així, poder actuar de manera més ràpida quant al seu manteniment o neteja (incloïa inspeccions periòdiques setmanals en la zona del llit del riu Túria; una vegada al mes Ciutat Vella; o sis vegades a l'any en Saïdia, per citar tres casos). Este servei es tractava d'una novetat, ja que fins ara no existeix res semblant a este servei d'inspecció a la ciutat i suposava un avanç en la protecció del patrimoni històric, una prioritat per a l'anterior govern de Joan Ribó. Potser per això va quedar desert en un primer intent, però es va treballar per a procedir a un segon intent de licitació que hauria d'haver-se produït ara.

No obstant això, com assenyala la regidora de Compromís Gloria Tello, ‘‘malgrat haver deixat preparada la nova licitació, Català ens ha sorprés amb el seu anunci de tornar a recórrer a la figura del contracte menor per a intentar fer front a esta problemàtica. Conformar-se amb un contracte de 18.000 euros per a intentar fer front al vandalisme des del Servei de Patrimoni Històric implica desconéixer totalment la seua incidència a la ciutat de València, a més d'una deixadesa política a l'hora de prioritzar el pressupost públic’’.

‘‘El vandalisme que afecta els béns històrics i artístics precisa d'instruments específics que compten tant amb pressupost com amb serveis, i condicions tècniques específiques que garantisquen una actuació professional amb la qualitat i el nivell d'exigència que es mereix el patrimoni històric. No pot abordar-se a través de contractes genèriques de neteja viària’’, afig Tello.

“Anunciar a so de bombo i platerets la contractació d'un menor en lloc de treballar al costat del personal de l'Ajuntament per a tirar avant la licitació com feia Compromís, no sols és un senyal de la deixadesa amb la qual els regidors del PP han abordat la seua arribada a l'Ajuntament, sinó l'enorme hipocresia de la qual han fet gala els últims huit anys, perquè han passat d'esquinçar-se les vestidures davant el mínim acte vandàlic a dir que tot se solucionarà passant la fregona. És normal que els votants del PP senten una gran vergonya i decepció davant el que estan veient”, conclou Tello.

Arxivat a:

Destacats