Compromís i UP insisteixen en la taxa turística en el debat final de pressupostos

El debat final dels pressupostos de la Generalitat per a 2022 i de la llei d'acompanyament ha començat aquest dilluns en el ple de les Corts

Guardar

Pilar Lima, Vicent Soler, Fran Ferri i altres diputats en el ple de Les Corts
Pilar Lima, Vicent Soler, Fran Ferri i altres diputats en el ple de Les Corts

El debat final dels pressupostos de la Generalitat per a 2022 i de la llei d'acompanyament ha començat aquest dilluns en el ple de les Corts amb peticions de Compromís i Unides Podem perquè hi haja un acord són els seus socis de govern del PSPV per a la implantació de la taxa turística en la Comunitat Valenciana.

Fins a la votació del dimecres, les dues lleis encaren l'últim tràmit després de no prosperar les tres esmenes a la totalitat presentades per l'oposició i superar la fase d'esmenes en comissió. En concret, la de pressupostos ha incorporat 189 esmenes parcials (175 del Botànic, deu del PP, tres de Cs i una dels diputats no adscrits) i 11 d'aproximació, mentre la d'acompanyament fins a 61 parcials del Botànic i altres 15 d'aproximació.

Com a síndica d'UP, Pilar Lima ha lamentat la falta d'acord per a la taxa turística i hi ha defensat que estan "a temps per a 2022". Encara que ha reconegut que el sector "ha patit molt", ha posat l'accent que "no sols importa la veu de la patronal hotelera" i en què "cal escoltar la gent que viu en barris massificats i col·lectius com les 'kellys'". "Continuarem allargant la mà per un turisme de qualitat i responsable", ha asseverat.

Lima ha començat la seua intervenció agraint l'esforç i la "valentia" del seu homòleg en Compromís, Fran Ferri, qui va anunciar la setmana passada que deixa l'escó per a reprendre la seua carrera professional, i ha augurat que continuaran trobant-se "en el camí". Dels pressupostos ha destacat la unitat del govern del Botànic en matèries com la salut mental.

En el seu torn, Ferri ha recordat que aquest dimecres s'acomiadarà com a diputat i ha posat en valor l'"esperit" del Botànic i la necessitat de mantindre el diàleg i l'acord. Dit això, ha remarcat que "els valencians ja paguen aqueixa taxa turística" i que el que toca ara és que la paguen tots els que visiten la Comunitat. "No volem ser els pagafantas d'Europa", ha reiterat, i ha advertit que "és un insult a aquesta terra" pensar que per pagar un o dos euros al dia baixaria el nombre de turistes.

Manolo Mata, portaveu del PSPV, ha ressaltat el projecte de pressupostos i ha rebutjat la "ignorància agosarada" de l'oposició per demanar rebaixar l'IRPF o criticar els morts en llistes d'espera en dependència, a més d'assegurar que en el Botànic tenen "totes les portes obertes" per a rebre propostes.

Entre l'oposició, José Antonio Rovira (PP) ha rebutjat qualsevol nou impost i ha carregat contra els pressupostos, especialment contra l'esmena conjunta del tripartit a la llei d'acompanyament per a introduir en la llei valenciana de salut el concepte de violència obstètrica, les conductes mèdiques que per acció o omissió atempten contra les embarassades.

De Cs, Yaneth Giraldo ha advertit que "el PSOE té la pilota en la seua teulada" perquè el seu grup mantindrà l'esmena contra la taxa turística, al costat d'altres com la de rebaixar impostos. En general, ha sostingut que aquest pressupost no és el que necessiten els valencians per a la recuperació i ha criticat que el tripartit ja està "en manera campanya" electoral.

I José Mª Llanos (Vox) ha ratllat els pressupostos de "mentida presentada amb llaç de regal, un projecte encara pitjor que l'inicial", i ha tornat a acusar el Botànic d'"esmenar" la seua pròpia llei. És més, ha assegurat que a aquest govern "li queda poc temps" i ha retret la seua "vanitat" i la seua política en manera "piconadora". "Amb la taxa turística guanyen vostés per a pagar diners als seus amics i 'apesebrats'", ha dit.

"MÉS DE 200 CÀRRECS DEL PP ABSOLTS"

D'altra banda, el 'popular' ha destacat que l'Audiència Provincial de València haja arxivat provisionalment les diligències contra exassessors i exregidors en l'etapa de Rita Barberá en el cas del 'barrufeig': "Són més de 200 càrrecs del PP absolts, un darrere l'altre, després de la persecució implacable dels partits de l'esquerra".

Tant Mata com Ferri han rebutjat aquesta frase i han recordat en les seues rèpliques els càrrecs del PP que segueixen "en la presó", a més de recordar el que els valencians van decidir en les urnes en 2015. El síndic de Compromís també ha retret l'avançament electoral acordat pel president castellanolleonès, el 'popular' Alfonso Fernández Mañueco.

Destacats