Compromís exigirà que València "isca del pou" en la xarxa de Rodalia

Guardar

Tren de Rodalia
Tren de Rodalia

Compromís portarà al Senat la petició de l'alcalde de València, Joan Ribó, d'equiparar les comunicacions de la tercera ciutat d'Espanya amb les principals capitals del país, amb l'objectiu de "lluitar contra la bipolarització que afecta Madrid i Barcelona i que València acabe eixint del pou en el qual es troba en la xarxa de Rodalia".

La connexió de tren en la capital del Túria "està picant la mobilitat", mentre "les escandaloses connexions amb Barcelona, Saragossa, Alacant o Castelló es troben en una situació molt pitjor que fa dues dècades per culpa del tercer fil i les innombrables manques del servei", com ha denunciat el senador de Compromís, Carlet Mulet, després de reunir-se amb Ribó.

El primer edil i portaveu de Compromís per València ha advertit que es tracta de "l'última gran ciutat espanyola sense accés subterrani de trens, alguna cosa que el seu tenen resolt Castelló o Alacant però no València: Ens complica urbanísticament la vida i aporta retards al servei", recull la coalició en un comunicat.

Davant aquesta situació, el senador ha garantit que les comunicacions és un "tema estratègic" que Compromís vol defensar en la cambra alta, amb "iniciatives de tota mena" referides al Corredor Mediterrani, les inversions pendents a València, el Tren de la Costa, "les manques de la xarxa de Rodalia que perjudiquen les principals línies i les lamentables infraestructures per carretera".

DEUTE DE LA MARINA

Paral·lelament, Mulet ha recollit el "malestar" de Ribó pel fet que "el Govern seguisca sense liquidar els 375 milions del deute del Consorci València 2007", alguna cosa al que ha recordat que es va comprometre l'Executiu socialista en funcions i que "és just".

Per a Compromís, "és inqualificable que els valencians arrosseguen aquest deute quan uns altres grans esdeveniments d'aquest tipus han sigut liquidats amb urgència pel Govern, com va ocórrer en poques setmanes amb l'Exposició Internacional de Saragossa 2008". El senador ha titllat així d'"inacceptable" el tracte del Govern cap als valencians i la "nul·la voluntat" de liquidar el deute de la Marina mitjançant un decret.

D'altra banda, la coalició també pretén treballar al Senat per aconseguir que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) accepte usos diferents per al nou llit del Túria o per tractar de consensuar el futur del port de València.

El portaveu de Compromís ha apuntat sobre aquest tema que "nombroses opinions acreditades opinen que el port no ha d'impactar o condicionar el futur de la localitat, com ha ocorregut amb la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL), sinó convertir-se en solució de molts altres problemes, que van des de la regeneració de costes a les quals obligava la pròpia DIA (Declaració d'Impacte Ambiental) i les comunicacions, tant per tren com per carretera".

Destacats