Compromís reivindicarà al Senat les 'poseres', dedicades a la pesca en l'Albufera

La coalició lamenta que s'estiguen ignorant a professionals de la pesca en l'Albufera

Guardar

Paratge natural de l'Albufera de València
Paratge natural de l'Albufera de València

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha manifestat la seua satisfacció pel fet que el dimecres es puguen donar a conéixer i reivindicar, arran d'una moció sobre les dones treballadores en el sector pesquer, els drets i el paper de dones com 'les poseres' en la pesca i en l'economia de l'Albufera de València.

El senador valencianista ha considerat "encertat" aquest moment per a millorar els drets dels sectors més desfavorits, com són especialment els de les dones en el sector de la pesca o els recentment reclamats per a les empleades de la llar. Per al portaveu de Compromís, "remendadores de xarxes i poseres o acarreadores donen suport logístic, administratiu i d'avituallament a aquells que ixen diàriament al dur ofici d'obtenir pesca en unes dures condicions de treball, el que de vegades acaba suposant problemes de salut i tot això ha de ser realçat i corregit".

La coalició ha proposat realitzar els canvis normatius necessaris per a regularitzar la situació dels i les treballadores del sector de la pesca de l'Albufera, perquè estiguen acollides a drets i protecció davant l'Institut Social de la Marina, ja que en l'actualitat figuren amb caràcter general com a treballadors agrícoles per la seua situació d'aigües continentals, de manera que els són aplicats règims que no estan ajustats als seus vertaders treballs com a pescadores. Així mateix, demanen incrementar les seues bases de cotització per a equiparar-les a les professions anàlogues del règim especial de la mar.

Membres de Compromís en una visita a El Palmar
Membres de Compromís en una visita a El Palmar

Mulet ha celebrat que, de nou, vaja debatre's aquesta qüestió després de la nul·la reacció governamental a les preguntes i iniciatives de la coalició en les quals es reclamaven cobertures laborals dignes i un reconeixement del treball d'aquestes dones en un sector tan tradicional declarat Bé d'Interés Cultural perquè , aquesta petició realitzada des de València siga, per fi, atesa.

Igual que ocorre amb les neskatillas, les poseres són les que s'encarreguen de l'aprovisionament, necessitats dels seus familiars i documentació entre altres desenes de funcions en un espai tan minúscul amb flotes artesanals de fusta en un espai ambiental de 24 quilòmetres quadrats de superfície, envoltat amb 223 km quadrats d'arrossars.

"Amb aquestes dones, que perceben ben poc i amb una situació tan precària, tan sols podem solidaritzar-nos, defensar les seues reivindicacions i demanar dignitat per a elles i aquests ancestrals treballs, si no volem que desapareguen per sempre aquestes antiquíssimes activitats i una part de la nostra cultura", ha afegit.

Destacats