Compromís i la Comissió Ciutat-Port registren una moció al Senat contra la "insostenible" ampliació del Port de València i la ZAL

Mulet: "Amb aquesta iniciativa expressem el nostre rebuig i traslladem la queixa d'una àmplia representació de plataformes que s'oposen a un megaprojecte sense sentit per a València"

Guardar

El senador Carles Mulet, acompanyat dels representants de la Comissió Ciutat-Port de València
El senador Carles Mulet, acompanyat dels representants de la Comissió Ciutat-Port de València

Compromís ha registrat al Senat de la mà de la Comissió Ciutat-Port de València una moció que defensa els punts bàsics que des de la Comissió s'han exposat en repetides ocasions: la paralització del megaprojecte d'ampliació del port de València, la reversió íntegra de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) en zona verda, el desmantellament del dic nord d'abric, la depuració de responsabilitats en l'Autoritat Portuària de València (APV), la reasignació d'inversions per a projectes de transició ecològica socialment justos i un nou model de governança dels ports.

El senador Carles Mulet, acompanyat dels representants de la Comissió David Adrià, Loreto Primo i José Trasancos, van procedir a registrar aquesta iniciativa en la qual "expressem el nostre rebuig i traslladem la queixa d'una àmplia representació de plataformes que s'oposen a un megaprojecte sense sentit per a València", ha indicat el portaveu valencianista. A més, la delegació veïnal es va reunir amb diferents representants del Grup de l'Esquerra Confederal, com Fabián Chinea (Agrupació Socialista Gomera), Pilar González (Adelante Andalucía) i Koldo Martínez (Geroa Bai).

La Comissió Ciutat-Port espera que el Senat puga ser un espai a l'alçada de la problemàtica social i ecològica d'una ampliació d'aquestes característiques. L'ampliació nord del port de València naix d'un substancial canvi de criteri plasmat en un avantprojecte de juliol de 2018, promogut unilateralment per l'Autoritat Portuària de València, que es troba en oberta contradicció amb la Declaració d'Impacte Ambiental de 2007. Des de diverses instàncies ciutadanes i acadèmiques es qüestiona una macro-ampliació sobre la qual no només existeixen greus objeccions ambientals sinó també fundats dubtes de legalitat.

Davant aquest conjunt de fets, la Plataforma ciutadana Comissió Ciutat-Port, porta temps advertint de les conseqüències ambientals, per al model de ciutat, per a la salut i també econòmiques que, en cas que es dona a terme l'ampliació nord, tindrien lloc. La moció vol revocar les accions que des de l'APV es pretén realitzar respecte a l'ampliació del port de València.

Destacats