Compromís assenyala al Ministeri d'Agricultura pels efectes socials que implica la pèrdua reiterada de superfície citrícola al País Valencià

Mulet: "Mentre estem veient com creix en grans latifundis d'Andalusia, constatem com gens s'ha fet per a revertir un problema que afecta a milers d'empreses familiars valencianes"

Guardar

Treballador en un camp de taronges recollint la collita
Treballador en un camp de taronges recollint la collita

A tenor de l'evolució en les terres cultivades de cítrics en les diferents autonomies, es constata, segons el senador de Compromís Carles Mulet, "com ha de ser un cultiu rendible, quan els grans interessos d'autonomies com Andalusia no deixen de plantar més i més hectàrees anualment en grans latifundis, mentre paral·lelament s'abandonen al País Valencià i s'arranquen per falta de rendibilitat". Per al senador, aquesta dinàmica que podria circumscriure's a la pròpia del mercat, evidència que "pot ser rendible" i que "l'actual política està pensada per a afavorir la dels grans propietaris i latifundistes i no la dels xicotets propietaris que, com en el cas valencià, han vist com s'han perdut en poques dècades de manera dràstica uns ingressos imprescindibles per a moltes economies domèstiques, pobles i cooperatives que treballen amb taronges, mandarines o aranges".

Per a Compromís el ministre, amb aquestes dades oficials a la mà, no pot ignorar la realitat valenciana del sector citrícola ni un dia més. "És inconcebible que, després d'haver-li preguntat per activa i per passiva sobre la qüestió, d'haver aprovat mocions sobre problemes fitosanitaris, denunciat el descontrol a les fronteres amb les plagues arran dels tractats amb països tercers i haver-li traslladat el malestar dels agricultors, haja eludit liderar accions més contundents a Europa i seguisca sense fer res per a revertir aquesta pèrdua de superfície destinada als cítrics, amb el País Valencià com a gran damnificat", ha remarcat el portaveu de Compromís.

Així, els territoris amb superfície citrícola plantada han experimentat evolucions ben diferents en 20 anys. Mentre Andalusia ha passat de 35.000 a 58.000 hectàrees de tarongers i doblat la superfície de mandarina, el País Valencià ha reduït en quasi 30.000 les hectàrees d'aquests dos cultius (70.000 hectàrees de taronja i 71.000 de mandarina); mentre en el total d'Espanya ha passat de 291.000 hectàrees a 297.000 en 20 anys.

Aquesta pèrdua de superfície comporta una pèrdua en el paisatge, abandonament de camps, falta de relleu generacional, perill d'incendis i un canvi cultural per la pèrdua d'actius econòmics. "Enfront d'això poc o res s'està fent. Res per a fomentar el consum de cítrics com demanàvem en una moció que es va aprovar fa tres anys. Es treballa per a desmantellar sense cap criteri els laboratoris especialitzats en citricultura de la nostra terra per a endur-se'ls a Galícia, per a desposseir-nos de tot allò que ens feia forts, mentre des de Sud-àfrica i altres latituds entren productes contaminats amb total impunitat", ha recordat el senador.

Compromís demana al Govern que "treballe per a tots" i revertisca una línia de treball "contraproduent" per als interessos valencians, perquè "beneficien al gran capital mentre deixen al xicotet agricultor abandonat". "Des de Compromís volem reivindicar un camp amb futur si s'apliquen polítiques molt diferents a les que s'apliquen ara", ha conclòs Mulet.

Destacats