Cantó es veu com a president de la Generalitat, no pactaria "de cap manera" amb PSPV i exportaria model andalús

Creu que Puig avança les autonòmiques per "pur tacticismo electoral" però està "feliç": "Un mes menys de tripartit"

Guardar

canto_ep
canto_ep

El candidat de Cs a la Generalitat Valenciana, Toni Cantó, ha assegurat que es veu guanyant les eleccions autonòmiques del pròxim 28 d'abril en la Comunitat Valenciana i, per tant, sent el pròxim cap del Consell. En cas que haguera de pactar, ha insistit que "de cap manera" ho faria amb el "PSC valencià" --tal com s'ha referit al PSPV--, però sí que estaria "disposat" a "repetir un pacte com a Andalusia amb el PP".

"No tinc cap problema a exportar el model andalús en la Comunitat. Crec que els valencians eixirien guanyant", ha manifestat en una entrevista concedida a Europa Press, en la qual ha admés que està "feliç" amb la decisió del president de la Generalitat, Ximo Puig, d'avançar els comicis autonòmics i fer-los coincidir amb les generals perquè suposa "un mes menys de tripartit", en al·lusió al govern de PSPV i Compromís amb el suport de Podem.

Al seu judici, Puig ha fet ús d'aquesta prerrogativa que li atorga l'Estatut per "pur tacticisme electoral" perquè "sap que el tripartit està en greu perill" i "ha triat l'opció menys dolenta". "Ell creu que tindrà un millor resultat un mes abans que un mes després. És pur tacticisme electoral, però, en qualsevol cas, per a nosaltres és una boníssima notícia per a tots els valencians", ha considerat.

A més, ha destacat que Cs té "absolutament preparada" tota la maquinària electoral i té "quasi tancada la llista electoral" que estarà formada per un "bon equip" en el qual hi haurà "alguna sorpresa" i inclourà a independents, personalitats de la societat civil valenciana i diputats de les Corts d'aquesta passada legislatura. "Això ens enxampa entusiasmats, amb ganes i preparats", ha indicat.

De fet, ha destacat el bon treball realitzat en Corts pel grup parlamentari de Cs i, en concret, el del seu portaveu, Mari Carmen Sánchez, que, al seu judici, ha representat al partit "més que dignament", malgrat les "difícils condicions" i "en un moment de terratrémol intern", després de l'eixida amb crítiques al partit del qual en aqueix moment era el síndic, Alexis Marí, i tres diputats més. "El partit va quedar molt tranquil i millorat després d'algunes marxes", ha indicat en aquest sentit.

"PUIG, L'ICETA VALENCIÀ I MARZÀ, UN TALIBÀ"

Preguntat per si es veu com 'president' ha subratllat: "Sí, sens dubte. Si no, no em presentaria".

Quant a pactes postelectorals, Cantó ha reiterat que "no pactarà amb el PSC valencià", en referència al PSPV, perquè "té el pitjor de Miquel Iceta i de Pablo Iglesias". De fet, ha recordat que personalitats com Soraya Rodríguez, Nicolás Redondo o Celestino Corbacho s'han desvinculat dels socialistes perquè "estan farts de veure com el PSOE s'agenolla davant Quim Torra i els independentistes o davant els del 3%".

Per a Cantó, la vinculació entre el PSPV i el PSC radica que "Puig el primer que va fer va ser entregar una cosa tan important per al futur com és l'educació al més talibà de Compromís que és el senyor (Vicent) Marzà", conseller d'aquest ram, i "com va fer el PSC a Catalunya, donar la televisió pública a Compromís", una "telecompromís", ha dit, que "ha fet campanya en xarxes socials" per la coalició i de la qual formen periodistes que també han estat en les seues llistes. "Més que promoure el valencià, promouen una ideologia", ha manifestat.

Per tant, considera que "un Puig que fa això no es diferencia en res d'Iceta que ha dit en reiterades ocasions, i Pedro Sánchez no ho nega, que vol indultar als colpistes si són condemnats". "Estic convençut que Puig faria el mateix", ha manifestat per a incidir que el líder dels socialistes valencians és "l'Iceta valencià" i, per tant, no pactarà amb ells "de cap manera".

"AMB MOLT D'ORGULL" EXPORTARIA EL PACTE ANDALÚS

Després d'aquest descart, Cantó ha admés que ell estaria disposat a pactar amb els qui estiguen disposats a signar mesures una sèrie de mesures que inclouran "modernització de l'economia valenciana, llibertat per als pares per a triar la llengua vehicular dels seus fills o que els corruptes deixen la política".

També, la defensa d'un nou model de finançament per a la Comunitat i no finançar "quiosquets pancatalanistes. "Tot aquell disposat a signar això quan guanye les eleccions, serà benvingut", ha subratllat.

En qualsevol cas, ha admés que "estaria disposat" a "repetir un pacte com a Andalusia amb el PP" perquè recull objectius que ell comparteix com una educació, sanitat i dependència "dignes" o revitalitzar l'economia. "Per a mi és un acord que podria traslladar a la Comunitat amb molt d'orgull. No tinc cap problema a exportar el model andalús en la Comunitat perquè crec que els valencians eixirien guanyant", ha subratllat.

COMPRÉN "EL CABREIG" I EL VOT A VOX I PODEM

Sobre Vox, el candidat de Cs a la Generalitat ha dit que, d'igual forma, que fa uns anys va entendre "molt bé" "als votants que van donar suport a Podemos", comprén que "hui dia" hi haja "tantíssima gent" enfadada perquè "no s'han arreglat les coses".

"Entenc que molts votants vulguen votar a aqueix tipus d'opcions com Vox o Podem perquè entenc el cabreig, però a mi no m'escolatarà criminalitzar a aqueixos votants. Jo aspire al fet que em voten i els dic que no cal esfondrar el sistema que tenim, sinó perfeccionar-lo", ha emfatitzat.

En aquest sentit, ha mostrat el seu compromís de "solucionar de debò les coses i no només de boca" per a aconseguir "un govern en el qual els valencians se senten orgullosos". "Els valencians estaven avergonyits pel govern del PP, per la seua corrupció i mala gestió, i del govern del tripartit pel mal que han fet les coses i com ens han enfrontat i limitat les llibertats", ha dit, per a incidir que ell es fia del PP actual, però "quan l'obliguen a signar un contracte".

Enfront d'aqueixes "dues trinxeres", ha reivindicat el centre com un espai en el qual "solucionar de debò les coses".

"AMB GANES" D'ESTAR EN LES CORTS

Preguntat per si es quedarà com a diputat o tornarà a la seua faceta artística en cas de no ostentar cap càrrec en el Consell, Cantó ha explicat que ja ha fet la mudança a València, després de 30 anys vivint a Madrid i ha vingut "per a quedar-se"

"He viscut una època al·lucinant a Madrid en el Congrés, però estic molt il·lusionat amb la meua volta a casa. He vingut per a quedar-me i estarà al que els valencians decidisquen que estiga. Acceptaré el seu encàrrec i posaré, com he posat sempre, l'ànima i el cos a la seua disposició", ha subratllat per a incidir que té "moltíssimes ganes" de la futura legislatura en les Corts.

Arxivat a:

Destacats