Camps veu una "persecució política" en la causa de la Fórmula 1 de la "parella del frenesí" Puig i Oltra

Guardar

camps_ciudad_justicia
camps_ciudad_justicia

L'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps ha considerat que està patint una "persecució política" per part de l'Advocacia de la Generalitat en la causa en la qual s'investiguen presumptes adjudicacions irregulars en la construcció del circuit d'F1 de València.

En la seua opinió, l'Advocacia està dirigida per la "parella del frenesí", en referència a l'actual cap del Consell, Ximo Puig, a qui ha definit com "el serrell canviant", i la vicepresidenta, Mónica Oltra, de qui ha dit que és "la dona de les samarretes".

Camps s'ha pronunciat així a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València, on ha acudit per a declarar com investigat davant la jutgessa que investiga presumptes irregularitats en les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF) per a la visita del Papa Benet XVI a la ciutat.

L'expresident s'ha referit d'aquesta manera a l'escrit d'acusació 'ad cautelam' --preventivament-- que en la vesprada d'aquest passat dimarts va presentar l'Advocacia de la Generalitat en la causa del circuit de l'F1 contra ell mateix i altres ex-alts càrrecs del Consell i empresaris i que es troba pendent que la magistrada resolga definitivament la seua petició de completar la prova pericial de la causa, una sol·licitud que la instructora ha rebutjat i aquesta acusació ha recorregut. Per a l'Advocacia, existeixen indicis de delicte de prevaricació i malversació en l'actuació de Camps.

Per part seua, la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar el sobreseïment per prescripció de la causa pel fet que, segons exposava en el seu escrit, la possible prevaricació en la qual basava la seua acusació, en cas de ser constitutiva de delicte, estaria prescrita. A més, exposava que l'informe emés per la Intervenció de la Generalitat assenyalava que aquest òrgan no disposa de "criteri tècnic" per a valorar que els imports dels pressupostos base de licitació i els preus de contractes analitzats "siguen adequats al mercat en el moment en què es van licitar".

"MOLT ENFADAT"

A la seua arribada als jutjats, Camps ha dit estar "molt enfadat amb la parella del frenesí" perquè "no és just ni seriós que l'home del serrell canviant i la dona de les samarretes utilitzen a l'Advocacia de la Generalitat contra els qui vam ser presidents del Govern valencià".

Ha sostingut que la Fiscalia Anticorrupció ha decidit "no acusar-lo" que en la peça de l'F1 relativa a les negociacions per a l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 a través de Valmor i la posterior absorció d'aquesta societat per part de l'empresa pública Circuit del Motor.

Al desembre del passat any, Fiscalia va demanar el juny de 2018 el processament de Camps per prevaricació i malversació de cabals públics en aquesta peça mentre que va demanar el sobreseïment per als altres quatre investigats. Finalment, el Jutjat d'Instrucció número 2 va decidir l'arxivament d'aquestes actuacions tal com havia demanat la defensa de l''expresident'.

Sobre la peça relativa a la construcció del circuit, ha defensat que Anticorrupció diu "clarament" que "no hi ha cap mena d'indici d'infracció de cap característica". A més, considera que durant la seua presidència, l'Advocacia "era independent" i "ara depén d'un director general que depén directament de Puig". "És una vergonya, un escàndol i un escarn per a tots els valencians que estiguen utilitzant la parelleta a l'Advocacia de la Generalitat", ha emfatitzat.

Ha lamentat que quan va ser absolt en la causa dels vestits, "Puig va recórrer personalment aquella sentència del poble valencià en el jurat popular del TSJCV al Suprem". "Ara, com és president de la Generalitat, ja no es gasta els diners en advocats, utilitza els advocats de tots els valencians", ha criticat.

L'excap del Consell ha argumentat que Fiscalia "basa el seu escrit no solament en qüestions de la mateixa visió jurídica del fiscal sinó en l'informe que ha fet l'interventor de la Generalitat, demanat pel propi advocat de la Generalitat" i ha denunciat que "quan veuen que se'ls acaba el temps, en l'últim minut, com els mals perdedors, ràpidament busquen un temps més de descompte".

"PUIG HAURIA DE DEMANAR PERDÓ"

Inquirit per què proves té per a assegurar que pateix aqueixa suposada "persecució política", ha respost "que l'advocat de la Generalitat no està fent cas a la Intervenció" i "el costum". "Puig té el costum sempre de recórrer les meues absolucions i els meus arxivaments", ha dit. "El que hauria de fer hui mateix Puig és demanar perdó als valencians perquè no pot utilitzar a un òrgan independent per al seu propi benefici", ha dit.

Ja després de prestar declaració, Camps ha continuat amb les seues crítiques a l'actual Consell: "Veig el que vam fer en aquella època i la catàstrofe d'aquests quatre anys de governs socialcatalanistes que no han fet absolutament res".

VISITA DEL PAPA

Sobre la seua compareixença, ha explicat que "hi ha un debat sobre la naturalesa jurídica, privada o pública", de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies i que li ha mostrat al jutge la seua declaració d'activitats del moment en el qual va deixar el càrrec de president, en la qual apareixen els organismes públics i les fundacions a les quals pertanyia --ha mantingut-- "de manera automàtica per ser president de la Generalitat".

També ha entregat dos informes: de la Direcció General de Coordinació de la Conselleria d'Indústria i de la Direcció General de Justícia d'abril de 2011. En el cas de les fundacions, ha apuntat, "era president d'honor d'unes 25, entre altres de la del València CF".

Sobre la fundació, ha indicat que "apareix com a organisme no públic" en el primer cas i com privada en el segon. "El coneixement que l'administració pública tenia, almenys, el mes d'abril i maig de 2011, és que aquesta fundació era privada", ha subratllat.

"Jo era el president d'honor. No hi havia cap irregularitat ni cap interventor va posar en qüestió la gestió d'aquesta", ha destacat l'excap del Consell, que ha assegurat que dels contractes "s'encarregava el patronat". Preguntat pels deutes que hauria perdonat la Generalitat a la fundació, ha contestat: "Aqueixa qüestió no sé si és així d'exacta o no. Això li correspondria dir-ho a qui en tot cas ho haguera fet".

PROCESSAMENT EN LA AN

Quant al seu processament dictat en un acte del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata pels contractes de la Generalitat amb l'empresa de la trama Gürtel Orange Market en l'edició de Fitur de l'any 2009, Camps ha criticat que la resolució "no té ni peus ni cap": "No hi ha una sola dada objectiva, cap indicació per part meua i la directora general va dir que no havia parlat mai amb mi", ha apuntat.

Ha recordat que De la Mata va ser director general del PSOE amb José Luis Rodríguez Zapatero: "Si fora amb (Felipe) González, però amb Zapatero cal ser un oncle molt de la causa de l'esquerra", ha censurat. Així mateix, ha confirmat que presentarà recurs de reforma davant aquesta decisió.

"ESTIC ABSOLT MORALMENT"

Davant la qüestió de si creu que acabarà sent absolt de les causes en les quals es troba investigat o processament, Camps ha dit que aqueixa és la seua "il·lusió" i ha afegit: "Absolt estic des del moment en el qual no ha passat res del que es diu. Absolt moralment estic, veurem si també judicialment". Així mateix, s'ha dirigit a una periodista, amb la qual posteriorment s'ha disculpat, per a dir-li que "mediàticament" sap que no serà absolt per ella ni pel seu mitjà.

Arxivat a:

Destacats