Bravo: "Hem d'abolir la prostitució, és terrorisme masclista. Necessitem una llei que penalitze als clients"

L'Oficina de Denúncies Especialitzada en Violència de Gènere de València ha atés 851 víctimes en any i mig i ha practicat 52 detencions a presumptes agressors

Guardar

201125_Reunion_Prostitucion
201125_Reunion_Prostitucion

La consellera de Justícia, Interior i Funció Pública, Gabriela Bravo, ha defensat la necessitat d'"abolir la prostitució, ja que és una altra forma de terrorisme masclista". Així s'ha expressat després de reunir-se amb les representants del Front Abolicionista aquest dijous amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

La consellera ha recordat que, des que Espanya va ratificar en 2014 el Conveni d'Istanbul, "estem obligats a incorporar al nostre ordenament jurídic els seus preceptes que reconeixen com a violència contra la dona totes aquelles manifestacions discriminatòries, d'abús i maltractament que es puguen donar més enllà de les relacions de parella i en les quals s'inclou la prostitució".

Per aquest motiu, la consellera ha defensat la necessitat d'elaborar una nova integral contra la tracta i l'explotació sexual que permeta "castigar els proxenetes, penalitzar als clients i ajudar a les dones tant en l'àmbit laboral com social", com ocorre a França o Suècia.

A més, "també cal revertir la reforma del Codi Penal que es va dur a terme en 2015, perquè va suposar un pas enrere en la lluita contra aquesta esclavitud del segle XXI en incloure massa condicionants per a castigar el proxenetisme".

851 víctimes, 507 denúncies i 52 detinguts

Gabriela Bravo també ha aprofitat el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona per a fer balanç de les actuacions del seu departament en aquesta matèria.

En aquest sentit, ha destacat la labor de l'Oficina de Denúncies Especialitzada en Violència de Gènere de València que, des de la seua obertura l'abril de 2019, han atés 851 dones, de les quals, el 60% va presentar una denúncia contra 507 presumptes agressors, dels quals 348 eren espanyols i 159 eren estrangers.

En els 18 mesos que porta en funcionament aquest servei únic en tota Espanya s'han practicat un total de 52 detencions (35 espanyols i 17 estrangers). El perfil més comú del presumpte maltractador correspon a un individu d'entre 30 i 49 anys que és l'exparella de la víctima en 6 de cada 10 casos.

Per part seua, el perfil més habitual de la víctima correspon a una dona d'entre 30 i 49 anys, espanyola en el 66% dels casos i que té menors a càrrec seu. No obstant això, les menors de 30 anys suposen el 23% de les víctimes i és el segon grup d'edat més nombrós. El 96% dels delictes denunciats en aquesta oficina són agressions físiques i psicològiques.

La consellera ha destacat que, en la Comunitat Valenciana, les maltractades triguen, de mitjana, set anys a verbalitzar la seua situació i, per això, "la principal missió d'aquesta oficina és que aquesta denúncia es produïsca molt abans i que les víctimes sàpiguen que s'han millorat els mecanismes de resposta institucional en l'àmbit judicial perquè puguen sortir de l'infern perquè, en cap cas, estaran soles", ha dit la consellera.

16 dones al dia ateses en la Xarxa d'Assistència

Gabriela Bravo també ha explicat que la Xarxa d'Assistència a les Víctimes del Delicte ha atés, de l'1 de gener fins al passat 31 d'octubre de 2020, a un total de 9.674 dones afectades per violència de gènere o domèstiques, és a dir, a 16 víctimes al dia entre les 30 oficines que comprenen la xarxa.

"S'ha produït un descens en les atencions respecte a 2019", ha dit la consellera "a causa de la pandèmia a pesar que les oficines seguien obertes com a servei essencial i s'atenia telefònicament si era necessari". En aquest sentit, en 2019 es van atendre, de mitjana, a 37 dones per aquesta causa.

Destacats