Bravo destaca que les unitats didàctiques sobre terrorisme que s'impartiran als col·legis evitaran l'oblit del sacrifici de les víctimes

Guardar

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assegurat que les set unitats didàctiques sobre terrorisme que s'impartiran en 30 col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana durant aquest trimestre i que inclouen testimoniatges de les víctimes en les mateixes aules evitaran l'oblit de totes les víctimes que "van pagar un preu altíssim en defensa de les llibertats que hui gaudim perquè són memòria viva de la democràcia".

Així s'ha expressat la consellera durant la seua intervenció en l'acte de presentació del projecte educatiu "Memòria i Prevenció del Terrorisme" que s'ha dut a terme aquest dijous a València. Aquesta iniciativa consisteix en la impartició de set unitats didàctiques per a alumnes de 1r a 4t de l'ESO i 1r i 2n de Batxiller. Aquests continguts estan vinculats a les assignatures d'Història, Filosofia-Ètica i Psicologia.

Les unitats han sigut elaborades pel Ministeri d'Educació en col·laboració amb la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme i les associacions de Víctimes i el programa contempla la participació de les víctimes en les mateixes aules perquè, tal com ha recordat la consellera "Ningú pot explicar millor que una víctima què és un atemptat. Per això era tan important que elles, com l'estan fent per al nostre orgull i agraïment, participaren activament en aquest projecte".

En aquest sentit, Gabriela Bravo ha agraït la participació i compromís de les set associacions de víctimes de la Comunitat Valenciana "i que continuen sent tan generoses com per a reviure amb els més joves aquells terribles moments perquè aquelles hores amargues es repetisquen mai".

Per a la consellera, amb aquest projecte "no estem davant un exercici de nostàlgia ni d'autocomplaença" perquè, segons un estudi elaborat per la consultora GAD 3, 8 de cada 10 joves desconeix els orígens d'ETA i més de la meitat ignoren què va succeir en l'atemptat d'Hipercor. Així mateix, 6 de cada deu no saben qui va ser Miguel Ángel Blanco i el 80% ho desconeixen tot de figures tan emblemàtiques com Ernest Lluch, Francisco Tomás i Valiente o Manuel Broseta. "Per això -ha dit la consellera-, no podem consentir que vença l'oblit ja que, com deia Borges, no hi ha major menyspreu que la indiferència".

Per part seua, el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, ha assegurat que l'experiència pilot per a impartir aquestes unitats -que s'ha dut a terme en deu centres amb 41 grups i 887 alumnes- ha sigut un èxit perquè l'enquesta de valoració dels centres "ha sigut positiva en un 40% i molt positiva en el 60%". De fet, en les sessions en les quals van participar les víctimes del terrorisme presencial o telemàtica l'alumnat va considerar l'experiència com "molt positiva" en el 100% dels casos, la qual cosa "no és casualitat".

Per a Soler aquest projecte "és una bona oportunitat per a fer participar a l'alumnat de la història recent que, per la seua edat, desconeixen".

No obstant això, "el compromís de la Generalitat amb les víctimes i amb la memòria democràtica no acaba ací", ha apuntat la consellera Bravo. En aquest sentit, ha recordat que, tal com va anunciar el president Puig dilluns passat a Vitòria, la Generalitat propiciarà al fet que el màxim nombre d'alumnes dels col·legis i instituts valencians puguen visitar el Centre Memorial de la capital basca "perquè vegen, amb els seus propis ulls, tot el material que allí s'atresora i que suposa un recordatori permanent que la democràcia i la llibertat no són gratis i que els discursos totalitaris i d'odi poden desembocar en terribles conseqüències".

A més, "des de la Generalitat també promourem que les associacions valencianes puguen dur a terme una trobada anual en el Centre Memorial de Vitòria per a intercanviar experiències i desenvolupar projectes d'investigació i difusió de continguts vinculats al terrorisme", ha dit la consellera.

Finalment, Bravo ha anunciat que el seu departament "treballarà per a la creació d'una càtedra interuniversitària sobre Terrorisme perquè tot coneixement és essencial per a entendre i entendre és la millor manera d'evitar que el que va ocórrer torne a ocórrer", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats