Bravo defensa avançar en un nou model policial que, a més de combatre la delinqüència, busque identificar les seues causes per a prevenir-la

La consellera destaca el paper de l'Ivaspe que, des de 1991, ha format a més de 70.000 policies, bombers i personal d'Emergències

Guardar

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en l'obertura del Fòrum de Convivència i Seguretat
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en l'obertura del Fòrum de Convivència i Seguretat

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat que és "temps d'avançar en un canvi del model policial" que, a més de combatre la delinqüència, busque identificar les seues causes per a prevenir-la. Així s'ha expressat durant la seua intervenció en l'obertura del Fòrum de Convivència i Seguretat organitzat per l'Ajuntament de València, que s'ha obert aquest dilluns en la capital.

La consellera ha explicat que tradicionalment "s'ha entés la labor policial com una activitat reactiva davant la comissió d'un delicte". No obstant això, "sense deixar de costat aqueixa funció, com és lògic, hem d'avançar des d'un model policial únicament reactiu a un altre proactiu amb un doble objectiu: d'una banda, actuar per a evitar la potencial comissió d'infraccions i, per un altre, augmentar la confiança en la policia, atés que la ciutadania percep als policies com a servidors públics que atenen les seues necessitats, en lloc de com a agents sancionadors".

Per a la consellera "és especialment important aquest últim aspecte perquè, com més confiança tinga la ciutadania en el seu policia, aquesta gaudirà de major legitimitat i, amb ella, s'aconseguirà una major obediència a la llei perquè aquestes dues eines són més efectives a l'hora de fer complir les normes que la por a la sanció".

Per a això, a més de la inversió en mitjans materials i humans, "és funda-mental aprofundir en la formació de les plantilles perquè els seus membres siguen capaços de servir i protegir millor a tots i totes".

En aquest sentit, la consellera ha destacat la labor de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) que, al llarg dels seus 25 anys de història, "ha format a més de 70.000 policies, bombers i personal d'emergències que han rebut les millors eines per a poder oferir un servei de qualitat en la sempre difícil labor de salvaguardar la seguretat i la integritat de la ciutadania".

Per a la consellera, en matèria de seguretat "la tasca mai està completa, ja que treballem hui per a continuar treballant demà". Segons ha explicat, "els problemes de convivència i seguretat del segle XXI no són els del segle XX i fenòmens com la globalització, la revolució tecnològica, la immigració massiva o les noves formes de delinqüència ens obliguen a adoptar un nou paradigma de seguretat pública".

Un paradigma en el qual les policies locals seran "essencials com ja ho són ara i l'han demostrat durant la pandèmia" perquè "en el nostre sistema de drets i llibertats, la ciutadania té en la Policia Local el primer escut perquè és el cos de Seguretat més pròxim i el més pròxim als problemes del dia a dia", ha conclòs Gabriela Bravo.

Arxivat a:

Destacats