Bonig ofereix el seu suport per a aprovar els pressupostos i Puig li retrau les "línies roges" per a l'acord

Guardar

bonig--pp
bonig--pp

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha oferit al president de la Generalitat, Ximo Puig, eixir aquest mateix dilluns del Debat de Política General amb els Pressupostos de 2021 aprovats si es respecten cinc eixos d'actuació i tres reivindicacions compatibles amb "l'esperit de reconstrucció". Puig, que ha qüestionat que es puguen aprovar hui els comptes quan ni tan sols es coneix el sostre de despesa, li ha recalcat que per a arribar a un acord "es necessita menys línies roges i una voluntat clara de consens".

Bonig ha començat la seua intervenció demanant un minut de silenci per les víctimes de la Covid i durant el seu discurs ha donat la mà a Puig en diverses ocasions per a eixir amb els comptes aprovats, perquè el que "ve és dur", si es respecten cinc eixos: reduir el sector públic i el nombre d'alts càrrecs un 30% i a set les conselleries; escometre actuacions d'emergència en la sanitat; una educació de qualitat; rebaixes d'impostos i reforçar els serveis socials. A més, ha exigit al Govern de Pedro Sánchez no tocar les pensions, un model de finançament just i mantindre els ERTO amb les mateixes condicions com a mínim fins al mes vinent d'abril.

Bonig ha mantingut que estem davant una situació "excepcional" en la qual el president del Govern, Pedro Sánchez, "ha reconegut el fracàs de la seua gestió" en delegar "" l'eixida de la pandèmia en els presidents autonòmics i hui correspon a Puig "traure'ns de la crisi".

Sobre aquest tema, ha advertit que després d'una "primera legislatura de la foscor" ara estem "camí del caos", però ha recalcat que davant aquest "desgovern" el PP actua des d'"una lleialtat crítica" pel suport donat al govern de Puig i un "assossec dinàmic" per les propostes de reconstrucció que han plantejat.

"Davant la falta de lideratge ací ha estat el PP perquè som conscients del moment històric i de les greus dificultats del que vindrà i ara cal passar dels ximoanuncis a les realitats", li ha exigit.

Per això, planteja reduir un 30% el nombre d'assessors i deixar les conselleries a set; i en matèria de Sanitat blindar el pressupost de la sanitat pública, reforçar l'Atenció Primària, un pla de xoc publicoprivada per a afrontar les llistes d'espera, mentre que en matèria educativa demana implementar la infermeria escolar, realitzar test periòdics massius, la digitalització dels centres, i una llei que permeta la conciliació laboral amb una deducció de 1.500 euros per als familiars que hagen de conciliar.

La quarta condició és no sols no apujar els impostos de valencians, sinó rebaixar el 7% del tram autonòmic de l'IRPF als qui ingressen menys de 35.000 euros, eliminar l'impost de successions i donacions i l'impost de patrimoni. A més, planeta un pla d'impuls de més de 620 milions d'euros en suport de la indústria i els autònoms. Finalment, reforçar els serveis socials, en concret realitzant test massius a residents de centres de majors, un pla de xoc per a les residències i més fons per al tercer sector.

Bonig ha enlletgit al president de la Generalitat que és "indecent" demanar perdó sense "propòsit d'esmena" i solo com a "instrument polític per a traure un titular", la qual cosa en la seua opinió demostra que el cap del Consell està "més preocupat per la seua imatge que a resoldre els problemes" als quals assisteix com "un mer espectador".

Així, la síndica popular, ha qüestionat a Puig si té "la consciència tranquil·la" amb la seua "qüestionable gestió" i li ha recriminat que "la seua falta de credibilitat" perquè l'"incompliment" dels seus 'ximoanuncis' generen "frustració". En aqueix sentit, ha advertit sobre els polítics "miraculosos" que prometen "el cel en la terra i acaben convertint la terra en un infern".

"Aquesta Comunitat viu un moment històrics sense precedents i necessita un president del Consell fort, amb un pressupost integrador que supose creure en la gent i no expulsar a ningú", ha postil·lat Bonig que ha exigit a Puig que "no arracone al PP" per "sectarisme" i es comporte com "el líder dels valencians i no el líder dels socialistes".

DISPOSICIÓ D'ACORD

Puig ha començat la seua rèplica enlletgint a Bonig els seus insults i les seues acusacions que el Consell "no li importa el sofriment de la gent". "Jo mai li diré indecent ni traïdora", ha recalcat Puig, que ha qüestionat a Bonig que davant el panorama catastrofista que ha dibuixat "què faria si fora la cap de l'oposició a Madrid" enfront de la gestió d'Isabel Díaz Ayuso.

Per contra, ha recalcat que estem vivint un moment "extraordinari" en el qual "tirar-se a la cara aquesta situació no té cap sentit ni ajudarà a resoldre-la" i ha recordat a la líder dels populars valencians que ha contestat a totes les cartes que li ha escrit.

Amb tot, ha subratllat la seua disposició a parlar "ara i sempre" amb aquells que arribar a un acord i ha etzibat a Bonig que la seua gestió segueix el que marca els tècnics. "Jo confie en la ciència i en la raó", ha recalcat.

En aqueix sentit, ha criticat a Bonig que vulga blindar el pressupost de la sanitat pública quan va ser el govern del PP qui la va privatitzar. "No es pot vindre a donar lliçons", ha assenyalat a Bonig, a la qual també ha retret el seu "populisme sanitari". Puig ha defensat els resultats del seu pla de contingència que, sense fer triomfalismes, ens porta una situació positiva, i som la Comunitat que menys contagiats hem tingut.

A més, ha qüestionat que es puguen abaixar impostos i donar més serveis i ha assenyalat que si aquesta crisi se solucionara llevant el 30% d'alts càrrecs ho faria ara mateix. Per contra, ha defensat la fiscalitat progressiva del Botànic perquè pague més qui més té i ha recalcat que el seu Consell "mai" avalarà una retallada de pensions.

Puig, després de recordar les millores implantes en sanitat i educació, ha agraït a Bonig el seu suport a l'inici de la pandèmia i ha insistit que el seu Consell està "absolutament disposats a parlar ara" i "avançar" però ha insistit que el que es necessita és "una voluntat de consens sense línia roges". "Ara els valencians necessitem més acords i menys crits", ha postil·lat.

Arxivat a:

Destacats