Bones sensacions en el PSPV després d'aconseguir un acord que preval la població en el nou model de finançament

Guardar

Instalacions del 40 Congrés del PSOE
Instalacions del 40 Congrés del PSOE

El PSPV ix amb bones sensacions de les comissions que han negociat la ponència del 40 Congrés del PSOE en incloure la seua proposta d'abolició de la prostitució, evitar que es descarte el transvasament Tajo-Segura i acordar un text que preval la població en la postura socialista enfront del nou model de finançament autonòmic.

De fet, el text que han consensuat entre totes les federacions planteja aprovar un "sistema de finançament basat en la ciutadania i que tinga en compte el cost real de la prestació de serveis".

Segons han explicat fonts socialistes, no s'ha votat cap de les esmenes presentades. No obstant això, els valencians han mostrat el seu optimisme perquè consideren que han influït en la redacció final. En aquest sentit, han incidit en què el nou model haurà de respondre als criteris de suficiència, de solidaritat interterritorial i equitat.

"Les comunitats autònomes necessiten fons suficients per a escometre les inversions necessàries de política regional com a palanca per a la recuperació", resa el text, que també destaca que hi ha territoris "condemnats a una situació d'infrafinançament que els obliga a destinar un percentatge molt elevat dels seus recursos als serveis fonamentals, quedant-se sense marge per a implementar polítiques de desenvolupament regional que puguen ser palanca de recuperació".

Un altre dels punts que remarca la delegació valenciana és que la redacció final del text inclou un afegitó respecte al nou model: que s'ha d'"aconseguir com més prompte millor un acord polític" per a canviar-lo.

Dos conceptes que han defensat els socialistes valencians, no obstant això, no apareixen en la redacció final. Ni el deute històric ni la població ajustada per al model de finançament no estan explícitament en el text, encara que consideren que sí que es reflecteixen implícitament en el text.

TRANSVASAMENT I ABOLICIÓ

D'altra banda, els socialistes valencians han forçat que es rebutge una proposta de Castella-la Manxa que demanava derogar el transvasament Tajo-Segura. Aquesta infraestructura no consta explícitament en el text final, però sí que es fa referència al fet que es mantinguen els recursos actuals.

Un altre dels acords que permet a la delegació valenciana traure pit és la inclusió de la seua proposta sobre l'abolició de la prostitució. De fet, el PSOE es comprometrà en la ponència marc del seu 40é Congrés a fer "l'esforç" d'impulsar aquesta legislatura una llei abolicionista de la prostitució que incloga mesures concretes de sanció als clients.

Destacats