Bernabé: "No hi ha dubte que la Comunitat Valenciana necessita reformular el sistema de finançament però els passos són complexos"

Guardar

La delegada de Govern, Pilar Bernabé
La delegada de Govern, Pilar Bernabé

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, s'ha mostrat partidària d'una reforma en el model de finançament autonòmic: "No tinc dubte que la Comunitat necessita reformular el sistema de finançament i s'estan fent passos, però són complexos".

Bernabé, en una entrevista concedida a Europa Press, ha manifestat que el Govern és "conscient" d'aquesta "necessitat" i es tracta d'una "realitat" que el president de la Generalitat, Ximo Puig, "ha posat de manifest i, gràcies a eixe treball, també estem fent passos, encara que són complexos".

Així, ha afegit: "Ens hauria agradat que la reforma fora més ràpida però si no boicotejaren constantment els partits de l'oposició, tot seria més fàcil".

La delegada ha destacat l'augment de diners per a l'autonomia amb el govern de Pedro Sánchez i ha recordat que la Comunitat rebrà en transferències de l'Executiu més de 13.400 milions d'euros, un 26 % més respecte a l'any passat i dos punts i mig més que la mitjana de CCAA.

"La política de Puig de posar damunt de la taula el problema valencià del finançament ha fet efecte perquè efectivament el Govern ha posat en marxa tota la maquinària que té a veure amb finançament de la Comunitat per a intentar millorar-la", ha subratllat.

I ha insistit: "Rebrem 13.400 milions però també es desbloquejarà el tràmit de finançament autonòmic perquè el Govern ja va anunciar que anava a atendre i a estudiar les al·legacions de les comunitats autònomes".

Bernabé ha reconegut que hi ha una diferència "important" entre el que rep un valencià i altres ciutadans d'altres comunitats autònomes però també ha recordat que l'autonomia partia d'una situació "molt dolenta": "Hem millorat en més de 50.000 milions d'euros l'aportació del Govern a la Comunitat des que va deixar de governar el PP", ha destacat.

LLISTES

D'altra banda, en relació amb les llistes electorals del PSPV en la Comunitat Valenciana, ha afirmat que "quan arribe el moment, es tractaran i s'aprovaran en el si de partit" i ha defensat que la portaveu del PSPV a l'Ajuntament de València i secretària general dels socialistes de la ciutat és la "millor" candidata a l'Alcaldia del 'cap i casal'.

"Crec que serà una magnífica alcaldessa i ha treballat molt de temps perquè així ho siga. No tinc cap mena de dubte que serà una gran alcaldessa", ha repetit.

TRANSVASAMENT I AIGUA

D'altra banda, en relació amb el transvasament del Tajo-Segura, ha criticat com el PP "ideologitza l'aigua i l'utilitza com a instrument polític". Ha lamentat que quan els 'populars' estaven en l'Executiu, "van ser els únics que van tancar el transvasament. Si ací s'ha tancat el Tajo-Segura ha sigut amb el PP".

Davant això, ha demanat "traure temes tan importants de les armes polítiques. L'aigua no pot ser una arma política. De l'aigua depenem moltíssims valencians i el sector de l'agricultura", ha afirmat.

Al seu judici, han de treballar per garantir els recursos materials "sempre" i invertir en modernització de regadius "amb innovació" per a millorar la capacitat dels cabals i que l'aigua puga arribar a l'agricultura i al consum.

"Ho vam fer quan governàvem amb José Luis Rodríguez Zapatero posant dessaladores i ara hem invertit més de 700 milions en modernització de regadius i estem treballant amb els regants i amb el Pla Hidrològic Nacional", ha matisat.

La delegada, preguntada per si es preveu restriccions d'aigua en la Comunitat Valenciana així com han anunciat altres autonomies o ciutats, ha manifestat que "no". "De moment no tenim res damunt de la taula. De moment no s'estudia ni es preveu", ha asseverat.

DESCENTRALITZAR EL PAÍS

Finalment, Bernabé es mostra partidària, igual que el president, de descentralitzar el país: "És un criteri molt encertat", ha indicat.

"Hem vist ja algun exemple d'eixa voluntat de descentralització per part del Govern d'Espanya i Benidorm (Alacant) comptarà amb el Centre Estatal d'Intel·ligència Turística. Serà ací on tinga la seua seu, amb una aposta clara i decidida de l'Executiu pel territori valencià", ha subratllat.

Destacats