Barceló reclama autonomia per a implantar el toc de queda perquè "queda poc marge per a noves mesures"

Guardar

barcelo-palau
barcelo-palau

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha insistit aquest dijous a demanar al Govern autonomia perquè les comunitats puguen avançar el toc de queda perquè "cada vegada queda menys marge per a implantar noves mesures, pot ser que quede alguna coseta més, però no resoldrà la transmissió que hi ha en aquests moments i que ja és superior a la registrada en la primera ona".

Barceló, en una entrevista a 'Más de uno' d'Onda Cero recollida per Europa Press, ha recalcat sobre aquest tema que la Comunitat Valenciana ja ha aplicat "mesures molt dures per a tots, per a les persones, l'economia i la salut" i per això reclama "poder comptar, dins de l'estat d'alarma, amb una altra mesura més com avançar el toc de queda".

De fet, ha destacat que "efectivament", en el consell Interterritorial celebrat ahir, va haver-hi "sintonia" entre totes les comunitats per a ampliar el toc de queda a les 20.00 hores, "independentment del signe polític" perquè "així hem mantingut la governança en el si del consell". "El virus no coneix d'ideologies, de territoris, ni de colors", ha recalcat.

Per part seua, ha explicat, el Ministeri "va escoltar" totes les declaracions dels consellers i el que va manifestar és que "l'estudiaria". Per a Barceló, "el que importa és que se'ns escoltara i que entenguera que la situació que estem vivint en el conjunt del territori és molt greu perquè tenim una transmissió comunitària molt alta, per damunt de la qual vam tindre en la primera ona, i per tant, hem de continuar tenint marges per a implantar noves mesures".

Barceló ha matisat que seria "una mesura més" que se sumaria a les noves restriccions que la Comunitat ha posat en vigor des d'aquesta nit i que, ha insistit, són "molt dures, quasi estem en semiconfinament", però "si aquestes mesures s'esgoten i són insuficients necessitem comptar ja amb eixe marge", ha insistit.

PLANS DE CONTINGÈNCIA

Per ora part, davant la pressió hospitalària de la Comunitat, amb una ocupació de llits d'aguts per pacients covid del 38,60% i del 55,30% en les UCI, ha assenyalat que es van posar en marxa"tots els plans de contingència en el moment en què comencem a notar l'augment d'aquesta pressió assistencial" perquè "evidentment l'augment en el nombre de casos es tradueix en una major hospitalització, d'ací a una major ocupació de llits de crítics i de les UCI, en unes ocasions, a un desenllaç fatal".

Aquests plans inclouen començar a ingressar a pacients no greus als hospitals de campanya a Alacant i València --en el de Castelló encara no--, augmentar l'espai per a llits de crítics en tots els hospitals, suspendre les intervencions programades i derivar a la privada els casos urgents i no demorables quan no es poden assumir als hospitals públics.

HOSPITAL DE CAMPANYA O DE PANDÈMIA

Sobre aquest tema, preguntada per si és millor un hospital de campanya que un hospital de pandèmies com el Zendal de Madrid, ha replicat que no vol entrar en com gestionen des d'altres autonomies i que "en el seu moment els ciutadans ja demanaran la rendició de comptes".

No obstant això, ha lamentat que en la Comunitat Valenciana l'oposició "sempre ha criticat que haguérem posat en marxa aquests hospitals de campanya quan en aquests moments ningú dubte que aquesta decisió va ser encertada perquè sempre vam dir que en algun moment els podríem necessitar".

"Ara els hospitals de campanya estan complint un paper extraordinari per a poder derivar allí pacients i que l'hospital nodrissa aculla als pacients que puguen acabar en un llit de crítics", ha recalcat.

Barceló, respecte a les crítiques de l'oposició a Madrid a l'hospital de pandèmia per mancar de quiròfans igual que els de campanya, ha explicat que la situació és "diferent".

Així, els hospitals de campanya en la Comunitat Valenciana estan connectats amb el central en el mateix recinte, són amb com un apèndix", per la qual cosa "no hi ha cap risc per a traslladar a llits de crítics als pacients". Per contra, "això no ocorre amb l'hospital de Madrid ja que, en estar en "una illa", si hi ha una urgència "cal fer un trasllat immediat a través d'ambulàncies".

Arxivat a:

Destacats