Barceló destaca "l'èxit col·lectiu" de la campanya de vacunació en el balanç de 2021 realitzat en el CES

Entre les actuacions més rellevants, la consellera ha destacat l'elaboració del Marc Estratègic d'Atenció Primària, el Pla Créixer o el Pla INVEAT de tecnologia sanitària

Guardar

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat hui que "si hi ha hagut una fita en 2021 que ens ha de fer sentir orgullosos ha sigut el desenvolupament de la campanya de vacunació contra la covid-19".

La consellera ha realitzat aquestes declaracions en la seua compareixença davant el Ple del Comité Econòmic i Social (CES) de la Comunitat Valenciana per a explicar les actuacions del seu departament en 2021.

"Si 2021 ens va portar algunes certeses respecte a la pandèmia, la més important va ser el desenvolupament d'una vacuna efectiva contra el coronavirus", ha ressaltat la titular de Sanitat, qui també ha destacat que "la vacuna ha salvat la vida de més de 3.000 valencians i valencianes i ha reduït de manera extraordinària les hospitalitzacions, disminuint així la pressió sobre un personal sanitari exhaust després de tants mesos de pandèmia".

La consellera ha explicat que el desenvolupament d'aquesta campanya de vacunació "va suposar un repte logístic i organitzatiu mai vist, en el qual va ser fonamental la col·laboració tant entre diferents administracions com entre aquestes i empreses privades".

Així mateix, la màxima responsable de la sanitat valenciana ha destacat "la implicació de centenars de professionals i la responsabilitat de la ciutadania, que va acudir massivament a vacunar-se". Segons Barceló "tot això fa que siga molt difícil trobar en la història més recent de la Comunitat Valenciana un èxit col·lectiu com el que durant 2021 s'inocularen 9,4 milions de dosis de la vacuna, la qual cosa suposa que 4,2 milions de valencians i valencianes tinguen la pauta completa de vacunació".

Atenció Primària

Entre les actuacions més rellevants realitzades pel seu departament durant l'any passat en Atenció Primària, Barceló ha destacat l'elaboració del Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària, orientat a reformar i renovar aquest nivell assistencial.

Així com altres mesures conjunturals encaminades a descongestionar l'activitat dels centres i facilitar l'accés de la ciutadania als recursos sanitaris, com la pròrroga automàtica de tractaments crònics, l'activació del tràmit simultani de la baixa i l'alta laboral per a set dies i la seua gestió telemàtica a través de la web a través dels diagnòstics en farmàcies, laboratoris privats i punts estables de presa de mostres.

Altres actuacions destacades per la consellera en aquest camp han sigut la col·laboració amb les farmàcies per al registre de casos positius i la centralització en laboratoris privats de la presa de mostres de la població escolar, la notificació de casos positius per SMS i les mesures d'autoconcert per a les hores extres treballades fora de l'horari laboral, a les quals es van destinar 13 milions d'euros.

La pròrroga dels 6.600 contractes de reforç Covid d'Atenció Primària incorporats a l'inici de la pandèmia, així com el desplegament de desenes de punts estables de presa de mostres fora dels centres de salut (test en el cotxe o espais habilitats, entre altres) i la vacunació en col·legis per a no ocupar els centres de salut són unes altres de les mesures que han contribuït a alleujar la pressió sobre l'atenció primària.

Infraestructures i tecnologia

Ana Barceló també ha recordat que al juny del passat any es va presentar el Pla Créixer +, en el qual es recullen les infraestructures sanitàries que es realitzaran durant el període 2021-2023 i que contempla una inversió de 658 milions d'euros per a executar un total de 96 actuacions en infraestructures sanitàries, de les quals 58 es realitzaran en centres d'atenció primària i 38 en hospitals.

Segons Barceló, en aquests moments "tenim 22 centres en construcció tant de primària com hospitalària i 2021 es va tancar amb més de 116 milions executats en el capítol d'infraestructures".

Quant a la tecnologia, la consellera ha recordat l'adhesió per part del seu departament al Pla INVEAT del Ministeri de Sanitat, que contempla l'adquisició de 79 equips i una inversió de més de 81 milions d'euros provinents dels fons europeus.

Altres actuacions en l'any passat van ser l'adquisició d'equips com una gammacambra a l'hospital Sant Joan d'Alacant i un TAC per a l'hospital de la Ribera i la renovació de 5.600 equips informàtics per valor de 3,6 milions d'euros.

Salut mental

Per a impulsar l'atenció a la salut mental, un altre dels problemes que ha posat de manifest la pandèmia, Ana Barceló ha ressaltat la presentació per part del Consell, del Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, que inclou tres hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, tres equips d'intervenció comunitària especialitzats i altres tres equips comunitaris per a casos d'alta complexitat, amb la contractació de 69 professionals.

Així mateix, en 2021 es va iniciar el desenvolupament d'un pla estructural que permetrà comptar amb una xarxa de 10 hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, cinc equips d'intervenció comunitària i altres cinc d'alta complexitat, així com quatre llars-sala, amb un reforç de 270 professionals, per a la incorporació dels quals el pressupost de 2022 ja recull a 250 d'ells.

Garantir la universalitat i qualitat

Finalment, entre les actuacions destacades per la consellera que s'han dut a terme durant 2021, ha ressaltat la recuperació del departament de salut de Torrevella i la internalització del servei de ressonàncies magnètiques que, segons Barceló, tenien per objecte "garantir la universalitat i qualitat de la nostra sanitat pública, així com garantir la qualitat en l'ús dels qui fan possible la prestació dels serveis sanitaris".

Destacats