Barceló anuncia la creació de 6.000 places estructurals en Sanitat i 435 milions per a inversions

Guardar

La consellera de Sanitat, Ana Barceló
La consellera de Sanitat, Ana Barceló

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat durant la seua compareixença en Les Corts per a explicar les línies generals dels pressupostos de 2022 del seu departament que "la Conselleria de Sanitat crearà per a l'any vinent 6.000 places estructurals, la qual cosa suposa un increment del 10% sobre l'actual plantilla del sistema públic sanitari".

A més, el capítol de major creixement és el d'inversions, amb 435 milions, un 115,3% més, que es destinarà fonamentalment a impulsar les infraestructures i tecnologia sanitària (385,9 milions d'euros, un 121% més que l'any anterior).

Segons ha explicat Ana Barceló "es tracta d'uns pressupostos que ascendeixen a 7.837 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de 141,7 milions més destinats a millorar la sanitat pública". Tal com ha indicat la titular de Sanitat "els pressupostos d'enguany venen condicionats per la pandèmia i la crisi sanitària que hem patit a causa del coronavirus. Per tant, s'han dissenyat per a enfortir el sistema valencià de salut i garantir a la ciutadania l'accés universal, equitatiu i de qualitat als recursos assistencials".

"Són uns pressupostos que responen a les necessitats del present i estableixen les bases del futur de la sanitat valenciana", ha indicat la consellera de Sanitat.

6.000 professionals més en la Sanitat Pública

Un dels aspectes que enfortirà la Conselleria de Sanitat és la plantilla que forma part del sistema sanitari públic valencià. Així, els pressupostos de 2022 contemplen una partida de 3.473,1 milions d'euros, un 2,62% més que en els comptes de 2021 que permetrà incrementar el nombre de professionals.

En aquest sentit, Barceló ha indicat que "la pandèmia ha posat de manifest el lliurament i professionalitat de tots i cadascun dels professionals de la sanitat pública, però també ens ha mostrat la necessitat de reforçar el sistema".

Per això, es crearan 6.000 places estructurals, de les quals el 26% seran per a reforçar l'Atenció Primària, el 4% per al Pla de Salut Mental (250 places), el 2,6% per a Salut Pública (157 places) i per a l'atenció hospitalària de crònics i aguts i la resta de necessitats assistencials es destinarà un 67% de la dotació estructural.

Segons ha manifestat Barceló "això ens permetrà situar-nos per damunt de la mitjana de la resta de comunitats autònomes. A més, en només un any incrementarem la plantilla el doble de les quals s'han creat en les dues últimes legislatures".

A tot això, cal sumar les 1.889 places creades per a atendre el departament de salut de Torrevieja després de la seua reversió i les 115 places més que se subroguen del servei de ressonàncies magnètiques una vegada passe a gestió directa. En definitiva, l'increment total de plantilla prèvia a totes dues reversions se situa en un 15%.

435 milions d'euros per al capítol d'inversions

El pressupost de Sanitat per a 2022 contempla una partida de 435 milions d'euros per al capítol d'inversions reals, una suma que representa un increment de 233 milions i del 115,31% respecte a 2021.

"Mai en la història dels pressupostos de la Generalitat s'ha realitzat una aposta per la millora de les infraestructures i la tecnologia sanitària com es recull en aquests comptes", ha assenyalat Barceló. "Aquestes xifres són el reflex de la voluntat del Consell. L'aposta d'aquest Govern, enfront d'una crisi sanitària com la que estem vivint, és invertir més en Sanitat per a la reconstrucció sanitària i social de la Comunitat Valenciana".

Dels 435 milions del capítol d'inversions, 385,9 es destinen a inversions i tecnologia sanitària, un 121% més. D'aquesta manera, el pressupost contempla 91,35 milions d'euros per a la millora dels centres sanitaris d'Atenció Primària, A més, en atenció especialitzada i millora dels hospitals, es destinaran 259,5 milions d'euros (un 130% més) per a la construcció i reforma de centres hospitalaris, així com la millora de l'equipament.

D'altra banda, 6,5 milions d'euros són per al centre d'investigació d'Isabial i 28,5 milions d'euros per a centres dedicats a la Salut Mental i atenció de mitjana i llarga estada.

Del pressupost en inversions, més de 23 milions d'euros (el 8,92%) es destinarà a projectes de la província de Castelló, 95,36 a Alacant (37,01%) i 139,3 milions a València (el 54,06%).

Millora de l'Atenció Primària, la Salut Mental i Salut Pública

La consellera ha destacat que l'Atenció Primària i Comunitària "ha tingut un paper protagonista reconegut per la ciutadania durant la pandèmia". "Durant aquest temps, els professionals han mostrat la seua implicació i han desenvolupat una enorme labor en diagnòstic, tractament i seguiment de casos Covid, així com en estudis de seroprevalença i durant la campanya de vacunació", ha comentat Barceló.

La consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana està immersa, al costat de la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, "en el canvi de model d'Atenció Primària" i que el pressupost recull partides destinades a impulsar aquesta nova orientació de l'atenció sanitària més pròxima al pacient que es plasmarà en l'Estratègia Valenciana d'Atenció Primària i Comunitària.

Barceló ha posat com a exemple que de les 6.000 noves places estructurals de la plantilla "el 26% són d'Atenció Primària". "I quant al pressupost total per a millora de les infraestructures, 91,35 milions d'euros són per a construcció, reforma, adequació i manteniment dels centres de salut", ha indicat.

D'altra banda, Sanitat destinarà una important partida del pressupost per a la millora de la Salut Mental. La titular de Sanitat ha destacat "la necessitat d'augmentar els recursos en aquest àmbit, que ha patit una infradotació històrica, i la importància de la qual s'ha fet més evident durant aquest temps de pandèmia.

Així, Salut Mental comptarà amb 250 professionals més. A més, es destinaran 10 milions d'euros per a l'adquisició de parcel·les, reforma i construcció de nous centres complint amb el Pla de Salut Mental. En concret, el pressupost en Salut Mental i Atenció a mitjana i llarga estada ascendeix a 115,9 milions d'euros, que suposa un 19,33% més que en 2021.

Quant a Salut Pública, la Conselleria de Sanitat incrementarà els recursos per a enfortir aquesta àrea, ja que suposa una part fonamental en l'estructura de la sanitat pública, tal com ha posat de manifest la pandèmia per Covid-19. Així, el pressupost destinat s'incrementa en 16,8 milions d'euros fins a aconseguir els 74,4 milions, un 29,35% més.

Millora de les tecnologies i la investigació

Durant la seua intervenció, Barceló ha destacat la important aposta de l'actual Govern per comptar amb una millor tecnologia, tant en diagnòstic com en tractaments, per a avançar cap a un model d'atenció sanitària més eficient i eficaç". Per això, en 2022 Sanitat invertirà 85,4 milions d'euros en tecnologia sanitària. En concret, 48 milions per a la renovació d'equipaments i 37,4 milions per a incorporar en 2022 part dels 78 equips previstos en el pla d'inversió en alta tecnologia dels Fons Europeus.

A més, 64,8 milions d'euros del pressupost s'han consignat per a la millora dels sistemes d'informació. Aquesta partida permetrà implantar un Sistema d'Informació Hospitalari (HIS), una plataforma de serveis digitals de salut per a la Conselleria de Sanitat o desenvolupar projectes de salut digital per a optimitzar les prestacions farmacèutiques, a més de potenciar la telemedicina.

Quant a la investigació sanitària, Sanitat destinarà 28,5 milions d'euros del pressupost. En aquest sentit, la titular de Sanitat ha destacat que "5,2 milions d'euros estan dotats a programes de suport a la investigació de malalties infeccioses i a la investigació de teràpies avançades, com és el cas de les tècniques amb CAR-T".

En definitiva, la consellera de Sanitat ha destacat que "es tracta d'uns comptes que ens permeten situar a la Comunitat Valenciana en l'avantguarda dels drets sanitaris" i ha indicat que permetrà "continuar treballant en la línia de la recuperació dels serveis privatitzats, cohesió del sistema, l'impuls de l'equitat, i en l'enfortiment del sistema sanitari".

Destacats