Baldoví: “Necessitem un govern del Botànic que siga encara més reivindicatiu a Madrid”

Parlem amb Joan Baldoví, candidat a encapçalar la llista de Compromís per a les eleccions autonòmiques de 2023

Guardar

Joan Baldoví
Joan Baldoví

Joan Baldoví (1958), mestre i polític militant de Més-Compromís, optarà a encapçalar la candidatura de Compromís a les eleccions autonòmiques de 2023. Baldoví va ser alcalde de Sueca entre 2007 i 2011 i actualment és diputat de la coalició valencianista en el Congrés dels Diputats des de les eleccions generals de 2011.

Unes setmanes després de presentar la seua intenció d'encapçalar la candidatura de Compromís a la Generalitat Valenciana, ja amb un poc de perspectiva, quin ha estat el feedback i la resposta que ha rebut aquests dies?

Molta estima. He vist que la gent m'acollia de manera absolutament extraordinària. La gent està il·lusionada, vol anar a per totes i crec que l'anunci ha sigut un revulsiu. Hem passat uns temps complicats i crec que aquesta intenció ha sigut com un revulsiu per a tornar a pensar que les persones estem al servei d'un projecte. Em sent molt agraït per l'acollida que he vist.

No sols de part del partit sinó també d'altres formacions, companys del Congrés...

M'ha felicitat gent de tot l'arc parlamentari, tret de Vox. Soc una persona que ‘es fa amb tot el món’, com diu aquesta expressió tan valenciana. Crec que en la política si hi ha cordialitat, si hi ha bones formes, si tens una bona relació amb la gent, s'aconsegueixen moltes més coses, molts més acords. No només companys de l'arc parlamentari m'han felicitat, sinó també empleats del Congrés com cuiners, cambrers... m'han dit 'senyor Baldoví, per què se'n va? En lo bé que està vosté ací'. Açò m'ompli de satisfacció.

Més enllà de l'àmbit de l'àmbit personal, des de dins de la coalició, Iniciativa del Poble Valencià s'han mostrat més crítica. Ha parlat amb Aitana Mas?

He parlat amb Aitana Mas diverses vegades. Compromís és una coalició electoral on convivim tres sensibilitats diferents i és evident que no tots podem tindre la mateixa sensibilitat. Ho reconduirem i, al final, anirem tots a una.

És una hipòtesi, però, com veuria a Aitana Mas com una possible rival en una candidatura per encapçalar Compromís a les autonòmiques?

Aitana no serà mai una rival, amb Aitana sumarem i per a mi serà sempre una companya. Crec que en política hem d'aprendre a què nosaltres estem al servei del projecte i són els militats els qui decideixen qui serà el candidat. L'endemà sigues tu o sigues jo, posaré el mateix entusiasme pel projecte. Soc una persona molt disciplinada, i a vegades aquest concepte no agrada, i molt lleial al meu partit: he militat tota la meua vida, he fet tots els papers de l'auca i em falta només la política autonòmica perquè he estat en la política local i en l'estatal. Soc militant de base, d'anar el que fa 8 o 9 en la llista, d'apegar cartells, de repartir propaganda, de repartir la revista de Compromís per Sueca, el meu poble... No podem perdre mai de vista açò.

La societat valenciana se n'adona cada dia més de la importància de tindre diputats que estiguen pensant en l'interés dels 47 milions d'espanyols, però, sobretot, en els interessos dels 5 milions de valencianes i valencians; açò és fonamental

Aquest moviment tanca les portes a un possible retorn de Mónica Oltra?

En febrer seran les primàries i en un partit democràtic es presentarà qui vulga. Primer amb les llistes obertes que seran els ciutadans i els militants els qui han de decidir qui ha d'encapçalar-la. Nosaltres quan aprovàrem al reglament de primàries, l'aprovàrem amb tot el coneixement i deixàrem una porta oberta perquè determinades personalitats pogueren sumar-se. A ningú se li escapa que és una porta oberta que facilitaria que Mònica Oltra poguera tornar.

Com es podria articular aquest retorn?

Podria articular-se dins d'aquesta mateixa estructura. Es reunirien les direccions dels tres partits que conformem Compromís i decidiríem quina és la millor manera d'arreglar-ho. Però, insistisc, el reglament de primàries es va aprovar per un 86-87%, i, per tant, és una ampla majoria la qual va aprovar també deixar eixa porta oberta. Seran les direccions dels partits les qui decidiran quina serà la configuració final de la llista.

Hem vist al llarg dels últims anys com la dreta i l'extrema dreta fa política més enllà del Congrés i del Parlament, i la trasllada als jutjats. Moltes denúncies, molts intents que al final queden en res... Com valora aquesta tàctica?

Molt perillosa. És una manera de fer política que ja hem vist que al Brasil va ficar en la presó al que probablement serà el pròxim president, Lula Da Silva, i que, malauradament, s'estan estenent per molts altres països. Crec que aquesta manera de fer política s'ha de desemmascarar. La política no pot convertir-se en un 'o guanye o vaig als tribunals a guanyar allò que no he pogut guanyar en unes eleccions lliures'. Pense que és una manera perillosa  i perversa d'entendre la política i el meu partit i jo posarem totes les nostres armes per desemmascararla.

Joan Baldoví
Joan Baldoví

Amb el seu anunci d'encapçalar la candidatura autonòmica de Compromís tanca una etapa a Madrid.

La vida són etapes: Les obris i en un moment determinat es tanquen.

Si tira la vista enrere, com veu el seu pas pel Congrés?

Ho veig com una etapa molt fructífera. He crescut com a polític, he aprés molt, m'he posat el vestit d'esponja per a tractar d'aprendre de bons diputats de tots els partits, he aprés també dels lletrats i dels periodistes, dels assessors... La recordaré com una etapa de molta estima i crec que la recordaré també com l'etapa en la qual Compromís es va fer major. El partit va entrar a Les Corts, va entrar també a Europa. Per a països com el nostre, el País Valencià, és essencial tindre una bona representació a Madrid. Allí es decideixen moltes de les coses que l'endemà de la publicació en el BOE ens afecten als valencians i a les valencianes. Per tant, hem d'estar a Madrid. Per posar un exemple d'aquests dies, estem en plena negociació dels pressupostos. Sense Compromís, els pressupostos per al País Valencià estarien bé com estan. Si hi ha algú que està parlant exclusivament dels interessos dels valencians en conjunt i, sobretot ara d'Alacant en particular, és Compromís. Sense Compromís, els pressupostos per al País Valencià ja estarien.

Es queda amb l'espineta del finançament autonòmic?

Ens podem quedar, tota la societat valenciana, amb eixa espineta. Amb un diputat es fa el que es pot. Amb tot i això, és evident que és un dels compromisos, que a més li vaig traure fa dues setmanes en la compareixença del president Pedro Sánchez i ell mateix ho va reconéixer. Em quede en l'espina, però també dic una cosa que és una veritat: el govern progressista valencià, el govern del Botànic, ha aconseguit fer 7 pressupostos expansius, és a dir, cada any amb més diners. Hem posat dins d'eixe pressupost els diners que entenem que són de l'infrafinançament, i enguany els tornarem a posar i, finalment, l'Estat ens ha permés aprovar aquest pressupost, gastar-lo, aplicar-lo i tindre els recursos. Personalment, em pareix inadequat carregar aquest infrafinançament al deute, no és la manera de tindre recursos, però al capdavall el nostre govern ha aconseguit posar 5.000 mestres més, ha aconseguit posar en la dependència a molta gent, ha aconseguit fer polítiques de polígons industrials, amb ajudes a empreses que s'han pogut fer i s'han pagat. Per tant, 'una seca i una remullà'.

Amb la seua marxa a escala estatal, veu perillar aquest diputat que té Compromís a Madrid?

Crec que la societat valenciana se n'adona cada dia més de la importància de tindre diputats que estiguen pensant en l'interés dels 47 milions d'espanyols, però, sobretot, en els interessos dels 5 milions de valencianes i valencians. Açò és fonamental. S'ha demostrat que hem aconseguit ser útils. A vegades algú ve i ens diu 'per a què ha servit?'. Doncs ha servit, per exemple, perquè el tema del finançament des de Madrid reconeguen que és una espina i que saben que un dia o altre s'ha d'encarar i aplicar mesures més completes. Per exemple, la Federació de Bandes de Música tenia 8.000 euros dels Pressupostos Generals de l'Estat, i els hem multiplicat per deu; abans el transport metropolità de València disposava de 4 o 5 milions d'euros i estem negociant-ne més; quan vaig arribar a Madrid l'Estat pagava sols el 20% de la dependència; l'any passat duplicàrem l'aportació de l'Estat al Palau de les Arts; en Rodalies, també hem augmentat el pressupost, així com en la connexió de l'aeroport. Són coses que s'han fet gràcies al fet que Compromís ha estat a Madrid. Som els interlocutors que defenses els interessos del conjunt del País Valencià.

Aitana Mas no serà mai una rival, amb Aitana sumarem i per a mi serà sempre una companya

A l'escena autonòmica, què li aportaria Joan Baldoví un hipotètic Botànic III?

Puc aportar tot el que he aprés, tota la meua experiència. Estic, probablement, en el punt més dolç de la meua carrera política. Vinc de baix cap a dalt i des de l'experiència de governar el meu poble i d'estar en l'Estat. Aquest pas intermedi que és el govern autonòmic, on hi ha moltes sinergies amb el món dels ajuntaments, però també moltes sinergies amb el govern de l'Estat, és on ara puc aportar tota la meua experiència per a fer un nou Botànic que seguisca aprofundint en les polítiques socials que ens han fet com un referent a escala estatal. A més, necessitem un govern del Botànic que siga encara més reivindicatiu a Madrid.

De cara als pròxims mesos, que seran decisius, les enquestes donen una sensació d'igualtat entre els blocs d'esquerra i dreta. Hi ha certa por al fet que puga governar l'extrema dreta?

Hi ha una certa... jo no diria por, perquè si tinguera por me n'aniria a casa. Hi ha incertesa, però jo crec que davant d'ella, està la il·lusió de què un govern progressista és el que li cal a aquest país. Li hem pegat la volta com a un calcetí als governs del Partit Popular. Només per parlar de la reputació del govern valencià... Els últims governs del PP eren sinònims de corrupció i els governs del Botànic són sinònims de polítiques socials, de compromisos, d'acords... Hem canviat el País Valencià per a bé i és el moment de seguir impulsant les polítiques que ens han fer ficar en el centre a les persones.

Destacats