Baldoví es postula com a president d'un Botànic "més reivindicatiu, ambiciós i valent"

El candidat de Compromís ha defensat que el Botànic ha sigut "capaç" de "governar amb polítiques socials" en el primer debat de la campanya electoral

Guardar

Joan Baldoví
Joan Baldoví

Joan Baldoví, candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana per Compromís, ha defensat la reedició d'un tercer Botànic en la Comunitat Valenciana, encara que liderat per la formació valencianista per a aconseguir un govern valencià "més reivindicatiu, ambiciós i valent". Després del seu comiat ahir del Congrés dels Diputats, Baldoví s'ha dirigit hui a les valencianes i els valencians amb aquest missatge en el primer debat de la campanya electoral de 2023, que el 28 de maig citarà als valencians i les valencianes en les urnes per a triar els pròxims representants autonòmics i municipals.

El debat ha sigut moderat per Bernardo Guzmán, director de Cadena SER en la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració de l'alumnat del Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València (UV), i han participat tots els candidats i candidates de partits amb representació en Les Corts Valencianes, el PSPV-PSOE, PP, Ciutadans, Compromís, Vox i Unides Podem-EPUV.

Baldoví ha començat la seua intervenció fent referència al discurs inicial de Carlos Mazón, candidat popular a la Generalitat: "No sé en quin país viu el senyor Mazón perquè parla d'una Comunitat Valenciana d'"infern", que era el que tenien els valencians i les valencianes en 2015, quan, a més, la seua consellera d'Educació, María José Catalá, tenia 27 escoles en barracons".

"Hui hem invertit 1.500 milions d'euros, 500 d'ells en els últims quatre anys, enfront dels 50 milions del PP (en referència al Pla Edificant de construcció i reforma de centres educatius), amb 102 escoles noves ja construïdes i 100 més en projecte", ha continuat.

Així, Baldoví també ha aprofitat el primer minut d'intervenció per a posar en valor una altra de les seues conselleries estrela, la d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i ha destacat que més de 140.000 persones formen part del sistema de dependència en l'actualitat. Així mateix, ha assenyalat que "si en 2015 els valencians i les valencianes érem conegudes per la corrupció, hui ho som per recuperar la dignitat de la política".

El líder de Compromís també ha fet una radiografia de la situació actual de la Comunitat Valenciana i ha destacat grans fites per a la seua formació, com el programa Xarxa Llibres, amb el qual l'alumnat no paga llibres de text o la reducció del 50% del fracàs escolar, en matèria d'Educació.

Així mateix, ha posat en valor el rècord d'exportacions de les empreses valencianes, la reducció de l'atur en 146.000 persones en les dues últimes legislatures i les empreses que han decidit assentar-se en la Comunitat Valenciana, com és el cas de Volkswagen: "Cal continuar avançant, hem demostrat que som capaços de governar prioritzant polítiques socials amb una bona situació econòmica".

Botànic, però liderant per a reivindicar un finançament just

D'altra banda, Joan Baldoví ha insistit una vegada més en la necessitat de continuar amb el govern del Botànic en la Generalitat Valenciana -format per PSPV – PSOE, Compromís i Unides Podem – EUPV -, encara que l'objectiu d'aquestes eleccions és aconseguir "liderar, donar un nou impuls per a tindre un govern més reivindicatiu a Madrid, ambiciós i valent" amb Compromís al capdavant. "Treballarem intensament per a un nou Botànic que és garantia de benestar de 5 milions de valencians i valencianes", ha subratllat.

En referència a reivindicacions al govern estatal, el candidat de la formació valencianista ha titllat de "no tindre vergonya" a Mazón en demandes sobre el finançament autonòmic, i s'ha dirigit a Puig per haver trobat a faltar "més contundència per a un sistema de finançament just, perquè no podem modular aquesta demanda segons qui governe en l'Estat".

"El finançament és el problema clau dels valencians perquè d'això depén el nostre sistema de serveis socials. Crec que un nou govern amb mi de president no tindrà problema a exigir-ho, amb acords i explorant la via judicial per a reclamar el que és nostre", ha continuat.

Mazón li ha recriminat no haver aconseguit aqueix sistema de finançament en la seua posició com a diputat en el Congrés. "Per a aconseguir-ho fan falta aliats i no criticadors, amb un finançament just podríem reforçar l'atenció primària, contractar 3.000 professionals més en els centres educatius, menjadors escolars i escoles infantils d'1 any gratis i ulleres gratis per a xiquets i xiquetes en edat escolar", ha insistit.

En l'últim minut del debat, Baldoví ha explicat que "aquesta campanya no va del que passa a 300 quilòmetres, sinó del que passa ací, dels ajuntaments i la Generalitat Valenciana, del futur i de no tornar al passat". "Em compromet al fet que cada vot anirà a millorar la vida amb una millor sanitat, educació, serveis públics, creació d'ocupació de qualitat, futur climàtic just i l'impuls a un nou govern del botànic més ambiciós, reivindicatiu i valent amb el finançament, perquè el meu cap eres tu, els 5 milions de valencians i valencianes", ha declarat.

Destacats