Associacions i professionals participaran en l'elaboració del Pla de Salut 2022-2030

Guardar

Metges a l'hospital
Metges a l'hospital

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha iniciat l'elaboració del V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana 2022-2030 amb un procés de consulta als diferents sectors que configuren la societat perquè les necessitats de salut percebudes per la ciutadania i els professionals siguen "el punt de partida i l'essència" del nou Pla de Salut.

A partir dels assoliments i oportunitats de millora identificats en l'avaluació del IV Pla i d'una "anàlisi crítica" de la situació generada per la pandèmia, el nou pla es presenta com "una oportunitat per a orientar les polítiques de salut incorporant les lliçons apreses", ha indicat la Generalitat en un comunicat.

En el procés de participació que es duu a terme s'escolten els diferents punts de vista, valoracions i propostes per a avançar en la definició de les línies estratègiques i els objectius del Pla, considerant que la participació i el consens són elements imprescindibles en la planificació sanitària.

En la primera fase de consultes, iniciada el setembre de 2021, s'han dut a terme entrevistes a persones clau, sessions de treball grupal presencials i reunions telemàtiques, mitjançant una adaptació de la tècnica del grup nominal (METAPLAN).

En elles han participat un total de 130 persones entre personal tècnic de les diferents direccions generals de la Conselleria de Sanitat, comandaments intermedis i personal directiu del Servei Valencià de Salut, personal tècnic d'altres conselleries i administració local, així com associacions ciutadanes i de pacients.

A partir de les opinions i propostes de professionals, associacions ciutadanes i de pacients recaptades en aquesta primera fase i després de la seua anàlisi i sistematització, s'avança ara en el procés de priorització, ampliant la consulta a altres col·lectius com a societats científiques, col·legis professionals o sindicats.

PRIORITATS

Per això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública acaba de llançar una consulta a través d'una plataforma en línia, mitjançant la tècnica Delphi, amb la finalitat d'"ampliar notablement" el nombre i perfil de les persones i col·lectius consultats.

La consulta es durà a terme en dues onades i seran la base que sustentarà el primer esborrany de les línies estratègiques i objectius que configuraran el nou Pla de Salut, que serà sotmés a consulta pública i posterior aprovació per part del Consell.

El Pla de Salut de la Comunitat Valenciana aborda la salut i el benestar des d'una mirada àmplia i integradora amb propostes que van més enllà del sistema sanitari, en entendre que moltes de les iniciatives adoptades des d'altres sectors repercuteixen clarament en la salut.

Des del seu plantejament considera la salut com un dret de les persones i una realitat determinada per l'entorn físic i social en el qual viuen, per la qual cosa aconseguir l'equitat en salut constitueix un eix transversal del pla.

Destacats