Aitana Mas i Pérez Garijo reconeixen el paper dels Cevex “com a ambaixadors de la cultura i les tradicions valencianes a l'estranger”

València acull el II Congrés de Comunitats Valencianes en l'Exterior els dies 15 i 16 de desembre

Guardar

Mariaje Pérez Galant, Aitana Mas i Rosa Pérez Garijo
Mariaje Pérez Galant, Aitana Mas i Rosa Pérez Garijo

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, han inaugurat el II Congrés de Comunitats Valencianes en l'Exterior que se celebra a València els dies 15 i 16 de desembre.

La trobada, organitzat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, reuneix en Les Naus a representants de 23 centres dels valencians i valencianes que resideixen en l'exterior.

La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, ha agraït a tots i totes els que s'han desplaçat fins a València “per a assistir a aquesta cita en la qual compartirem experiències i que, sens dubte, contribuirà a continuar avançant en la presència i la petjada valenciana en el món”.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha donat la benvinguda als centres i ha reconegut “la seua obstinació i dedicació per portar la cultura valenciana als seus llocs de residència perquè on hi ha un valencià o una valenciana també hi ha un tros de la nostra terra”.

Per part seua, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat la importància que la Generalitat “mantinga una relació directa amb les Comunitats Valencianes en l'Exterior com a via de comunicació” amb la ‘diàspora valenciana’ i ha destacat el paper d'aquestes comunitats com a “ambaixadores de la cultura i les tradicions valencianes a l'estranger”.

En aquest sentit, Mas ha assenyalat que l'administració ha de vigilar “perquè es complisquen els drets de la ciutadania valenciana a l'estranger, entre ells el del vot pregat, amb la finalitat de garantir a tots els valencians i valencianes que resideixen en qualsevol país estranger el seu dret a participar activament en la vida política” .

Així mateix, ha expressat la necessitat de “continuar treballant perquè aquells i aquelles joves que van emigrar durant les successives crisis ocasionades des del 2008 puguen retornar a la seua terra i desenvolupar la seua vida ací”.

Tallers temàtics i Fòrum de Retorn

El II Congrés de Comunitats Valencianes en l'Exterior arranca el 15 de desembre amb la participació dels i les representants dels diferents Centres Valencians en l'Exterior (Cevex) per a realitzar les seues aportacions a l'informe de gestió que presentarà la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant. Així mateix, s'abordaran qüestions com la participació dels valencians i valencianes que resideixen en l'exterior en els assumptes públics, l'Estratègia de Retorn, així com la defensa de la llengua i la cultura valenciana a través de tres tallers tallers temàtics: ‘Experiències viscudes: exili, memòria i retorn’, ‘Viure fora, participar a casa: instruments de participació en la Comunitat Valenciana per a les comunitats i persones valencianes en l'exterior’ i ‘Els Cevex com a protagonistes en el suport a les persones valencianes en l'exterior i en el seu retorn a la Comunitat Valenciana’.

En la sessió del dia 16 de desembre s'exposaran les conclusions dels diferents tallers realitzats, se celebrarà la tercera sessió del Fòrum de Retorn i la representant del Consell Valencià de Cultura del Consell dels Cevex Irene Buigues traslladarà un informe relatiu als Cevex.

Totes dues jornades seran el punt de trobada de representants de 23 Cevex arribats de diferents països com l'Argentina, Xile, els Estats Units, l'Uruguai, Veneçuela, el Regne Unit, França, Bèlgica i el Japó, així com des de diferents autonomies espanyoles per a posar en comú les seues inquietuds, propostes i els reptes als quals s'enfronten de cara al futur.

Els Cevex, per la seua importància, estan recollits en l'Estatut d'Autonomia, i són reconeguts pel Consell. Actualment existeixen 42 centres repartits per tot el món. La funció dels Cevex és promoure i difondre la llengua, la cultura, el folklore i les tradicions valencianes. En aquests moments, estan col·laborant a més en el disseny i futura aplicació de l'Estratègia valenciana de retorn, en la qual també està participant la ciutadania activa en l'exterior que no està agrupada en els centres.

Els congressos dels Cevex se celebren cada quatre anys, tal com recull la norma que regula l'activitat d'aquests centres. L'última trobada es va celebrar a l'octubre de 2018 a Alacant.

Destacats