L'abolició de la prostitució divideix al Consell

La consellera Gabriela Bravo insta els ajuntaments a aprovar l'ordenança que "persegueix el prostituïdor" mentre que Aitana Mas defensa que "una llei seca només servirà per a amagar un problema amb components socials complexos"

Guardar

Una dona, d'esquena, en un carrer
Una dona, d'esquena, en un carrer

El camí cap a una Comunitat Valenciana lliure de prostitució ha mostrat dues vies diferenciades en el si del Consell. PSPV i Compromís han escenificat les seues diferències, no en l'objectiu final, sinó en com aconseguir-lo.

L'últim pas donat, en aquest cas pels socialistes, es basa en una carta remesa per Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, als diferents ajuntaments de la Comunitat Valenciana en la qual insta a aprovar una ordenança que "persegueix el prostituïdor" i protegeix les víctimes.

Aquesta ordenança aborda la prostitució com un fenomen que vulnera de manera directa els drets fonamentals i les llibertats de les dones en situació de prostitució i no com una qüestió d'ordre públic. Per tant, prohibeix la demanda, considerant-la com una infracció greu, amb sancions que poden arribar fins a 3.000 euros.

Aquesta missiva arriba després que el PSPV-PSOE registrara la setmana passada a Les Corts, en solitari i de manera urgent, dues propostes per a modificar les lleis autonòmiques de Carreteres i Espectacles per a incidir en l'abolició, una cosa que va rebutjar Compromís en considerar que és insuficient per a acabar amb el problema.

No perjudicar la part més vulnerable

En aquest sentit, la vicepresidenta, portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, admetia les diferències entre els grups del Botànic recordant que "una llei seca només servirà per a amagar un problema amb components socials complexos".

"No hi ha una posició única, és evident, i se sap que no és un tema que s'haja debatut en el Consell. Tampoc està en l'acord del Botànic, no forma part del seminari de govern i no hi ha hagut debat entre les àrees d'Igualtat i Justícia", marcant un camí similar al traçat per la seua antecessora Mónica Oltra, que ja va rebutjar l'any passat l'avantprojecte impulsat per Justícia.

Per això, des de Compromís es defensa que la norma "no ha de perjudicar la part més vulnerable" i es recorden les polítiques que té en marxa la Comunitat Valenciana sobre aquest tema, que han permés incorporar al mercat laboral a quasi un centenar de dones víctimes de tràfic o d'explotació sexual i violència masclista i el programa 'Alba' d'Igualtat ha atés a més de 2.000 dones des d'octubre de 2021.

Unes mesures que, per a la vicepresidenta, "van a l'arrel del problema i suposen ja mesures reals i efectives contra aqueixa lluita".

Destacats