Opinió

Sumar, més prompte que tard

Guardar

Díaz, Colau, Oltra, García i Hamed a l'acte #OtrasPolíticas
Díaz, Colau, Oltra, García i Hamed a l'acte #OtrasPolíticas

Fa prop d’un any la Ciutat de València va rebre una bocanada de noves il·lusions en el món de la política que aglutina a les persones, a les idees i a les diferents formes de pensar i entendre la vida front les anquilosades estructures de partits. Ja que molts no entenen que les formacions polítiques són solament un instrument, no la finalitat.

Aquell dia, amb el lema de “Otras Políticas”, molts dels que assistirem a l’acte en el que participaren Yolanda Diaz, Ada Colau, Mónica Oltra, Mónica Garcia i Fatima Hamed, vàrem sentir que algo nou anava a sorgir i que el País Valencià tornaria a ser l’epicentre d’eixe canvi social i polític que tant el nostre territori, com altres parts de l’Estat necessiten per no caure en les xarxes dels populistes d’extrema dreta que començaven a aposentar-se en les institucions democràtiques per combatre a la pròpia democràcia, amb discursos buits i fofos, però carregats d’odi i discriminació.

Per primera volta, lideratges femenins, empoderats i valents, feien una crida a la unitat. Totes elles creaven i creen una “suma” que va mes enllà de les sigles i les organicitats dels partits als que representen o en formen part. Era sense voler ser-ho l’embrió de la voluntat de construir un nou  “Projecte de País” que puga superar les amenaces i aglutinara les fortaleses que la ciutadania està reclamant als que ha de regir els designes de les seues vides des de les institucions públiques.

Els valencians ja coneguem este sentiment. La Coalició Compromís i altres forces de l’esquerra valenciana han estat en esta òrbita, fins i tot han creat sinergies en diferents processos electorals recents, que han donat grans resultats front el bipartidisme i l’immobilisme polític estructural. Un salt que l’electorat va valorar i que era tan precís com necessari sinó es volia tornar a repetir errades del passat.

Els governs del canvi han fet grans transformacions en pobles i ciutats, també a governs autonòmics i com no, en moltes de les decisions que s’han pres des del Congres dels Diputats. Avanços socials, civils i econòmics en temps de crisis que no hagueren sigut possible amb altres formacions al capdavant.

Es per això que, molts pensem que fa falta “sumar” més prompte que tard. La conjuntura política al nostre País marxa a temps revolucionats, on la immediatesa es menja a la urgència i la urgència no deixa veure més enllà del dia a dia.

Cal parar, reflexionar i escoltar el missatge que “Otras Políticas” ens va deixar ara fa un any i del que podem fer fil conductor per establir eixa aliança ciutadana i de pensament polític renovat i engrescador que de segur ens va a fer falta per fer front als reptes nous i als permanents (amb prioritats com les de trobar mecanismes de justícia social davant la carestia de la vida o aturar el canvi climàtic)  tant a les municipals i autonòmiques del 2023, com a les Generals que vindran a continuació, o qui sap, tot seguit.

Paco Garcia Latorre (Diputat Autonòmic de Compromís)

Destacats