XAVIER RIUS

Opinió

Eleccions?, no, primàries!

Guardar

Xavi Rius entrevista 3
Xavi Rius entrevista 3

Acaben de convocar eleccions, quan llegireu aquest article, ja n’estareu ben fartes i farts del monotema. Ara bé molta gent em pregunta per “les primàries de Compromís” (procés que s’acaba d’obrir), parlem-ne!

Les primàries per definició seria “un procés previ a l’electoral (orgànic o institucional) de tria i ordenació dels candidats/es d’una llista o de part d’ella”.

Actualment, totes les organitzacions polítiques, d’una forma o altra, amb major o menor abast, parlen de fer primàries; alguns sols per als càrrecs orgànics o algun orgànic en concret, d’altres per a llocs institucionals o sols per algun en concret.

La teoria és buscar ampliar la participació a les bases del partit o fins i tot de la ciutadania en la tria, però eixa teoria sembla que s’adapta (segons quin partit) als interessos concrets o conjunturals i així, hem vist com en algun partit, sols es tria al Secretari/a Gral. i a partir d’ahi, el guanyador/a designa la composició total dels màxims òrgans. Després a nivell institucional en eixe partit i altres, es tria al cap de llista, i aquest configura la resta del cartell electoral.

Hi ha fórmules que s’adapten als interessos i si hi ha sols una persona candidata, es fan primàries i si hi ha més d’una, és diu que “no es donen les circumstàncies per fer primàries”, sí! això és cert, repasseu hemeroteca.

Recentment hem vist com un d’eixos partits que parlen de primàries, estaven esperant que vinguera el líder suprem des de Madrid a dir qui defensaria millor els interessos dels valencians i valencianes del cap i casal. Des de Madrid es veu tot amb molta claredat i saben ben bé que ens interessa. Ja ho digué una ministra un dia, som la platja de Madrid.

I quin és el model de Compromís?. Doncs es presenten persones a; la presidència de Generalitat, a encapçalar àmbits (alcaldies, llistes a Corts, Europees) i a les llistes. Els militants i simpatitzants tenen dret directe de vot i la ciutadania es pot apuntar a participar.

Les persones que opten a ser candidates han d’arreplegar un nombre d’avals (dels afiliats/des) per poder ser-ho. No són quantitats elevades d’avals i, quan s’assoleix la quantitat necessària, es converteixen oficialment en candidats/es. Hi ha un període de campanya i votació. Tria en cas de llocs unipersonals (per exemple candidat a alcaldia) i ordenació per preferència en les llistes.

No, no són llistes “planxa”, o tot o res, com en altres organitzacions. En aquestes et deixen decidir entre llista “A” i “B” o “C” si és el cas.

Les de Compromís són “pures”?, no. Tenen uns factors de “garantia”; de diversitat (som una coalició) i de paritat (obligació també legal). Aquests factors sols entren en funcionament si són necessaris per incomplir el resultat les garanties establertes prèvies al procés. En la pràctica, podem assegurar que en lagran majoria de casos, no entren en acció, i, en comptades ocasions alteren l’ordre resultant de les primàries.

Quan en algun àmbit (municipal) hi ha un consens superior al 80%, es pot aprovar assembleàriament la llista o la capçalera de la mateixa sense tindre que recórrer a les primàries.

Aquest seria un breu resum del que pense és el sistema de primàries més participatiu i que més s’adapta als principis que inspirem la filosofia primigènia d’elles.

Ja sabeu, si voleu sentir-vos partícips podeu apuntar-vos i donar suport a les persones amb les quals més us sentiu representades de les que presenta Compromís. Per cert, sí, jo em presente a les de Corts.

@Rius_Xavier

Destacats