XAVIER RIUS

Opinió

Acostar la cultura al carrer

Guardar

Xavi Rius entrevista2
Xavi Rius entrevista2

La Diputació, mentres existisca, ha d’orientar la seua funció a coordinar, donar suport (material i humà), assessorar als municipis, principalment als més menuts que són els que menys recursos tenen.

L’actual equip de govern de forma global ha reduït al mínim imprescindible els convenis singulars, no sols amb els ajuntaments, si no a més amb entitats privades, reorientant el repartiment dels seus recursos a la finalitat que dóna raó de ser legalment a les actuals diputacions: els ajuntaments.

En concret, en l’Àrea de Cultura s’han potenciat les convocatòries públiques i en conjunt i de forma individualitzada, arriben més recursos als ajuntaments.

Una part important d’eixos recursos són actuacions culturals que obrin noves vies, formes d’expressió cultural que esperem que es consoliden als municipis i de les quals, estem molt orgullosos.

Per exemple, parlem de “Nadal Valencià”, un seguit d’actuacions, tallers, etc, per als més menuts, basats en tradicions, històries, jocs i cançons d’arrel cultural propi valencià que la Diputació ha dut als pobles. Ja duguem tres anys i sabem que molts d’ells ja estan pensant programar-ho per a anys vinents.

Parlem de l’Òpera als Pobles (enguany farem la segona edició), on en col·laboració amb la Conselleria (Palau de les Arts), duguem l’òpera de qualitat a les places dels pobles. També duguem a veïns i veïnes a l’òpera de forma complementària. Ha estat un èxit i esperem una consolidació més enllà d’aquesta legislatura.

Parlem per exemple de les exposicions als carrers que han omplit contrades de distints municipis de fotografia professional, establint una nova forma de diàleg amb una expressió artística efímera confrontada amb el ciutadà.

Són uns exemples de polítiques que fem des d’aquesta institució que acosten “la muntanya a Mahoma”. Com estem forjant una societat cada vegada més culta, segur que això dóna fruits cara al futur i aquestes polítiques es voran reforçades progressivament.

I sí, continuarem optimitzant els recursos d’aquesta administració que governem però no per això deixarem de cercar un gran acord polític (com es feu a l’any 82 entre PSOE i UCD per a les uniprovincials) per eliminar les diputacions i optimitzar més encara i simplificar els nivells administratius i institucionals.

Estem demostrant que, amb els mateixos recursos amb els quals ens han governat durant més de 20 anys, es pot fer molt més. A vegades es tracta sols de garantir que els diners (siguen “mil, dos mil, tres mil, quatre mil, cinc mil, sis mil, dos milions de peles...”) no es perden i arriben on toca. I aguantarem les crítiques lícites (en alguns casos) de l’actual oposició que vol intentar tornar a governar per controlar altra vegada quotes de poder i diners... al remat decidirà la ciutadania.

@Rius_Xavier

Destacats