Mari Carmen Contelles

Opinió

A la tercera anirà la vençuda?

Guardar

La Diputació de València debat aquesta mateixa setmana els pressupostos de la corporació provincial per al pròxim any. Com ja vaig comentar en el passat article, estem davant el full de ruta de la institució per a 2018 i la seua prioritat hauria de ser donar resposta a les demandes dels veïns i veïnes dels 266 municipis de la província de València.

Tal com entenem la Diputació des del Partit Popular, el caràcter vertebrador i de constant diàleg amb els diferents municipis hauria d'impregnar uns comptes freds en si mateixes. Però lamentablement, els comptes que ens han presentat no és que siguen fredes, són gèlides i marquen un distanciament cada vegada més preocupant amb la realitat dels municipis, especialment d'aquells que compten amb menys població.

Enfront d'uns gestors que viuen en el seu propi món i són incapaços d'escoltar, des del Partit Popular hem optat per la via oposada, eixir als municipis a escoltar de primera a mà als veïns i convertir les seues propostes en esmenes a uns comptes desnaturalitzats.

Com l'esmena que anem a tornar a presentar per a recuperar, recolzar i dotar de partida pressupostària per a l'exercici 2018 el programa provincial per l'Ocupació Hotelera i el Turisme Social.

Un programa creat en 2013 amb el doble objectiu de, d'una banda, promoure l'envelliment actiu a través d'un programa de vacances socials destinades a 40.000 persones majors i per una altra promoure la generació i el manteniment de l'ocupació en el sector turístic de la província de València.

Segons el propi sector turístic, aquesta iniciativa que involucrava a una vintena d'hotels i dues-centes agències de viatges va tenir un impacte econòmic de 20 milions d'euros, generant i estabilitzant l'ocupació en èpoques de temporada baixa on la demanda dels serveis turístics disminueix considerablement.

Un programa que l'actual govern provincial va decidir suprimir a la seua arribada a la Diputació, malgrat existir nombroses peticions per part d'usuaris i dels diferents col·lectius implicats.

Per desgràcia, l'experiència ens diu que en els dos pressupostos anteriors, aquesta esmena al costat de 25 esmenes més presentades pel Partit Popular, van ser rebutjades.

Estem davant el que s'ha convertit en un senyal d'identitat del govern provincial presidit per Rodríguez. Fins ara no han tingut a la voluntat d'obrir l'elaboració del pressupost provincial a la participació real de la resta de grups que conformen la Corporació i menys encara arreplegar les nostres propostes en la presa de decisions i l'aplicació pràctica del pressupost.

El de 2018 és el tercer pressupost que presenta la terna formada per socialistes i Compromís, amb un paper secundari d'EU i València en Comú. Esperem que enguany deixen arrere el partidisme i per primera vegada siguen capaços d'escoltar als Ajuntaments i als ciutadans i ciutadanes de la nostra província. Potser a la tercera vaja la vençuda.

Destacats