Oci

Titaigües acull un nou cicle de gastroastronomia aquest divendres

L'activitat, organitzada per l'Escola de Cosmofísica de Titaigües, consisteix en un sopar per a veure la pluja d'estreles, que té lloc de l'11 al 14 d'agost

Guardar

Titaigües acull una activitat gastroastronòmica per a veure les Perseides (Foto: Getty Images)
Titaigües acull una activitat gastroastronòmica per a veure les Perseides (Foto: Getty Images)

Titaigües, situat a menys d'una hora de València, es converteix aquest divendres en la destinació ideal per a veure els Perseids, un fenomen natural que succeeix una vegada a l'any. Per això, l'Escola de Cosmofísica del municipi ha organitzat una activitat que uneix la gastronomia amb la ciència astronòmica. De l'11 al 14 d'agost i, en horari de 21 a 2 hores, tindrà lloc aquest sopar sota la pluja d'estreles en el Jardí de l'Escola de Ciències.

La iniciativa, que ja porta diversos anys en marxa, consisteix en un sopar d'autoservei a l'aire lliure. En concret, se celebra en un espai ambientat amb projeccions del cosmos en pantalla gran. A més, el recinte comptarà amb una sessió de planetari per a explicar la pluja de meteorits procedent dels estels, així com observacions telescòpiques de la Lluna, Júpiter o Saturn. Finalment, els assistents podran gaudir dels Perseids o pluja d'estreles des d'una posició privilegiada.

Lluvia de estrellas de Perseidas
Pluja d'estreles de Perseids

Per a participar en aquesta proposta, és necessari reservar prèviament a través del telèfon de contacte 607 276 804; encara que també es pot realitzar en el correu electrònic de [email protected]. A causa de la llarga durada de l'activitat, l'Escola de Cosmofísica ofereix la possibilitat de pernoctar en l'edifici a un preu reduït. A més, Titaigües també compta amb hostals i albergs en els quals poder descansar una nit. El preu per a accedir al sopar per a veure els Perseids és de 40 € per a adults, i de 25 € per als menors de nou anys.

Titaigües ha sigut declarat "Destinació Turística Astronòmica" per la Fundació Starlight, avalada per la UNESCO. El municipi reuneix les condicions necessàries per a aconseguir aquest títol, ja que es tracta d'un lloc compromés amb la protecció i preservació de la qualitat del cel. A més, assegura l'hàbitat d'un gran nombre d'espècies que necessiten la foscor de la nit per a sobreviure. Per tant, es converteix en una destinació perfecta per a observar una infinitud de fenòmens astronòmics, entre els quals es troben les Geminides.

Què són els Perseids?

Els Perseids són la pluja d'"estreles fugaces" o meteorits més observada de l'any, ja que la seua activitat coincideix en l'època estival amb l'hemisferi Nord. Encara que tots els anys apareixen en el cel de forma esporàdica durant el mes d'agost, existeix un dia concret en el qual brillen amb més força. Enguany, aconseguiran el seu pic més alt el dissabte 12 d'agost.

L'activitat gastroastronòmica s'estén fins a la matinada per ser el moment on s'observa una major quantitat d'estreles fugaces. Des de l'Escola de Cosmofísica de Titaigües, s'espera una mitjana de 100 i 120 meteorits cada hora. En aquest sentit, s'ha de dirigir la mirada cap a l'Est, on es troba la constel·lació de Perseo, que dona nom a aquest fenomen.

Com a curiositat, la qual cosa s'observa en els Perseids no són les mateixes estreles, sinó les partícules que un cometa deixa en travessar l'atmosfera. El 19 de juliol de 1863, dos astrònoms, Lewis Swift i Horace P. Tuttle, van descobrir que el rastre dels meteorits era, en realitat, gel i pols. Per tant, la Terra, durant aquestes dates estivals, els travessa i, amb la seua gravetat, els atrau perquè caiguen en el cel amb forma de pluja d'estreles.

Destacats