Oci

Una ruta senderista per a tota la família que descobreix els tresors de la Comunitat Valenciana

Descobreix la Ruta del Greal: un itinerari de 120 quilòmetres dividit en set etapes entre l'interior de Castelló i la catedral de València

Guardar

La Ruta del Greal
La Ruta del Greal

València acull un dels grans tresors de la humanitat: El Sant Calze. La catedral de la capital del Túria és la casa d'una de les grans relíquies de la cristiandat des de 1437 (excepte en puntuals excepcions com en la Guerra de la Independència o la Guerra Civil), un fet que li ha valgut disposar, com a ciutat, del reconeixement de Jubileu a perpetuïtat, un privilegi que a tot el món només tenen Roma i Jerusalem. Per a posar en valor aquesta circumstància naix la Ruta del Greal, un producte experiencial llançat per Turisme Comunitat Valenciana que es planteja com un extraordinari, místic i històric viatge pels 18 municipis que constitueixen l'itinerari de peregrinació fins a arribar a la catedral de València.

Aquest recorregut, que transcorre al llarg de més de 120 quilòmetres dividits en set etapes, avança pel Camí Reial que connectava els regnes d'Aragó i València i actualment passa per calçades romanes, vies pecuàries, Vies Verdes com les d'Ojos Negros i la Via Xurra... i fins i tot per trams del Camí del Cid i del Camí de Sant Vicent Màrtir.

Una experiència inoblidable per als qui ho realitzen amb vocació de pelegrinatge o per als qui desitgen conéixer la història que el Sant Calze va deixar al seu pas pels nostres diferents pobles i ciutats de l'interior de Castelló i de la província de València. I tot això mentre es contempla i admira el ric patrimoni cultural, artístic i natural que ofereixen.

Sens dubte, una opció d'oci saludable a l'aire lliure ideal per a totes les edats, per a realitzar en grup d'amics o en família, ja que es tracta d'un itinerari completament accessible i de baixa dificultat.

Capella del Sant Calze de la catedral de València, part final de la Ruta del Greal
Capella del Sant Calze de la catedral de València, part final de la Ruta del Greal

Itinerari de la Ruta del Greal

La Ruta del Greal es proposa com una ruta turística, cultural i de pelegrinatge que va
darrere dels passos del Sant Calze fins a la seua arribada definitiva a la catedral de València.

Encara que aquesta ruta es pot realitzar de diferents formes (a peu, amb bicicleta, a cavall...) cobra un major sentit recórrer-la a peu, de manera tranquil·la i assossegada, tal com van fer els primers viatgers pelegrins.

L'itinerari de la Ruta del Greal transcorre principalment pel traçat de les antigues vies ferroviàries, que han sigut condicionades i reconvertides en Vies Verdes i camins naturals. Aquest traçat va en paral·lel, i fins i tot se superposa en diversos trams, amb l'antic Camí Reial.

Des de l'altiplà més septentrional de la vall de l'Alt Palància, en el terme municipal de Barracas, l'itinerari de la Ruta del Greal descendeix en paral·lel al riu Palància, passant per diverses poblacions com Segorbe, Altura, Navajas i llocs sagrats com la cova Santa d'Altura, la cartoixa de Vall de Crist... fins a arribar a Sagunt, a la vora del Mediterrani, on continua el recorregut fins al destí final: la catedral de València, on es custodia el Sant Calze. Un trajecte que amaga autèntics tresors patrimonials desconeguts per al gran públic.

La Ruta del Grial
Interior de l'Església Parroquial de Sant Joan Baptista de Caudiel, que es pot veure durant la Ruta del Greal

Concretament, la Ruta del Greal discorre per: Barraques, Montanejos, Cirat, Caudiel, Jérica, Navajas, Altura, Segorbe, Soneja, Torres Torres, Algimia de Alfara, Estivella, Gilet, Sagunt, Puçol, El Puig de Santa Maria, Massamagrell, Alboraia i València.

Aquest recorregut es divideix en set etapes i es pot dur a terme amb credencials, a l'estil del Camí de Santiago, que se segellaran en els diferents municipis.

La ruta, que suma un total de 120 quilòmetres, està perfectament identificada a través d'una senyalística homologada en el marc de camins naturals, 'tracketjada' per GPS en l'aplicació de Wikiloc, és respectuosa amb la conservació del medi natural i ofereix serveis de restauració i allotjament.

Des de Turisme Comunitat Valenciana es treballa de cara al futur amb la comunitat d'Aragó per a establir el recorregut total de la ruta que s'iniciaria en San Juan de la Peña, prop dels Pirineus, i creuaria aquesta comunitat autònoma fent parada a Osca, Saragossa i Terol abans de connectar-se amb l'itinerari valencià.

Itinerari complet de la Ruta del Grial
Itinerari complet de la Ruta del Grial

Peregrinació a València

El Sant Calze va ser emprat per Jesús durant l'Últim Sopar, un esdeveniment transcendental per al cristianisme que va ocórrer fa més de 2000 anys. Des de llavors ha sigut considerat un objecte sagrat i una relíquia molt cobejada per l'ésser humà.

Durant el pas dels segles la santa relíquia s'ha mantingut fora de perill sota la protecció de diferents col·lectius o institucions, bé en llocs humils com a coves, domus o ermitoris, bé en llocs esplendorosos com a monestirs, capelles reals o, com on ara es troba, la capella del Sant Calze de la catedral de València.

Un fet provat històricament pels estudis documentals realitzats en els últims anys. Tant per les dades arqueològiques com pel testimoniatge de la tradició i els documents que es posseeixen, és completament versemblant que aquest got fora a les mans de Jesucrist en l'Últim Sopar.

Sant Calze, motiu de peregrinació en la Ruta del Greal. Imatge de catedraldevalencia.es
Sant Calze, motiu de peregrinació en la Ruta del Greal. Imatge de catedraldevalencia.es

En aquest sentit, quan el Sant Calze va ser portat a València, la ciutat era la capital de l'antic Regne de València i un vertader cresol cultural i comercial, en ple Segle d'Or.

A causa de motius comercials i de devoció religiosa, ja des de la baixa edat mitjana els desplaçaments de viatgers i caminants entre el Regne d'Aragó i el Regne de València eren freqüents. Això va originar una incipient peregrinació a la capital valenciana motivada, en gran part, per la gran devoció dels cristians cap a Sant Vicent Màrtir, el sepulcre del qual es trobava a l'església de la Roqueta.

La principal ruta que es va originar unia les terres aragoneses amb la ciutat de València a través del Camí Reial. Aquest, després de travessar les imponents moles rocoses de les serres de Gúdar i Javalambre, s'endinsa en el territori valencià seguint el recorregut del riu Palància.

La Comunitat Valenciana rep aquest extraordinari recorregut amb els seus bells paisatges, acollidores gents, pintorescos pobles, tradicions ancestrals... i ara el converteix en una experiència turística única, sorprenent i inoblidable per a tota mena de viatgers.

Destacats