Oci

Ha explotat la bambolla dels festivals?

La cancel·lació del festival Diversity València ha posat en relleu el problema de la bambolla festivalera

Guardar

Festival dels 90s a València
Festival dels 90s a València

2022 ha sigut un any clau per als festivals tant a València com en el conjunt de la geografia espanyola. El Big Sound, Festival dels Arts, el Festival Internacional de Benicàssim, Arenal Sound o l'acabat de cancel·lar Diversity València són alguns pocs dels festivals celebrats a la Comunitat Valenciana enguany.

Els dos anys sense poder celebrar cap esdeveniment d'aquestes característiques a causa de la pandèmia de la COVID-19, així com per la gran quantitat de demanda de les persones que volen tornar a la realitat abans del virus, han fet que apareguen una gran multitud d'esdeveniments, festivals i concerts musicals, fins a tal punt que s'ha generat una "bambolla festivalera" que sembla que no podrà aguantar molt més.

La primera víctima d'aquesta bambolla ha sigut el festival Diversity València, que prometia en la seua primera edició ser referent en el sector amb artistes de gran importància internacional. Entre el 21 i 23 de juliol s'anaven a trobar en el ja escenari de festivals de la Ciutat de les Arts i de les Ciències artistes com Christina Aguilera, la banda italiana Måneskin, Karol G, o Iggy Pop, entre altres. Malgrat el cartell amb noms d'artistes internacionals, els organitzadors del festival van anunciar la seua cancel·lació a través de les seues xarxes socials a tan sols 10 dies de la seua inauguració.

"L'equip organitzador ha estat treballant dia rere dia amb l'objectiu de poder introduir una finestra musical que pretenia cobrir una base en valors que estiguera a l'altura de les expectatives. Aquests últims anys han sigut difícils d'afrontar i ens hem topat amb la complexa situació que el sector de la cultura i més concretament el de la música està travessant globalment", resava el comunicat.

Cartell del Diversity València
Cartell del festival Diversity València



Malgrat que en el comunicat l'organització no aclaria de forma clara el motiu de la cancel·lació del festival, moltes fonts apunten a la falta de venda d'entrades que han impossibilitat la celebració del mateix per falta de diners, que xoca dels anuncis de la mateixa organització en la qual deien que les entrades estaven venent-se quasi al 100%. Els abonaments d'aquest festival rondaven entre els 170 euros per als 3 dies i els 1200 euros als quals arribaven les entrades "premium", i l'organització va anunciar que de seguida explicarien el procés per a la devolució d'aquestes.

Bambolla que afecta als treballadors

La bambolla festivalera ha anat augmentant any rere any, i s'ha vist en la seua màxima esplendor amb la volta dels grans esdeveniments musicals després de dos anys sense poder celebrar-los. Cada any hi ha més festivals, així com més assistents, i cada any els artistes que participen en els mateixos augmenten el catxe que demanen per a estar en ells, deixant minvat el pressupost dels organitzadors per a la resta d'assumptes com a seguretat o el pagament a treballadors. Per a poder cobrir les despeses, els organitzadors es veuen en la necessitat de vendre el total de les entrades possibles, i a uns preus que afecten de forma severa a les butxaques de molts dels assistents.

Un dels punts d'inflexió on es va advertir del problema de la bambolla dels festivals va ser amb l'accident que va succeir en el festival "O Són Do Camiño" que es va celebrar a Galícia del 16 al 18 de juny. Durant el muntatge de les instal·lacions del festival, abans que s'inaugurara, l'escenari principal va col·lapsar i dos treballadors van resultar ferits de gravetat. Segons Alfonso Rueda, president de la Xunta de Galícia, aquest tipus de situacions es deuen a "un mercat saturat de festivals, on existeix una gran demanda, però existeixen dificultats per a trobar personal".

Així ho advertia també el Sindicat de Tècnics d'Espectacles el març passat. "Una bambolla impulsada per les administracions públiques amb la finalitat d'atraure turisme després de la pandèmia", detallava. I només cal veure quins eren els principals promotors del recentment cancel·lat Diversity València, en la seua majoria institucions valencianes i poques empreses privades. "Aquesta sobresubvención alimenta finalment a la deficiència i a la precarietat dels treballadors d'espectacles i esdeveniments", sentenciava el sindicat.

Arxivat a:

Destacats