Oci

València recupera una tradició única: La festa de "l'escaldà" de Ròtova

El municipi de Ròtova aferma aquesta festa Be d'Interés Cultural Immaterial en celebrar-la per tercer any consecutiu

Guardar

Festa de l'Escaldà de Ròtova
Festa de l'Escaldà de Ròtova

La província de València és terra de tradicions. Desenes de municipis celebren durant aquests dies les seues festes, moltes d'elles amb diferents singularitats que les fan úniques. Un exemple d'això és una tradició que s'ha aconseguit recuperar a Ròtova, localitat de la comarca de la Safor, i que enguany se celebrarà per tercera ocasió consecutiva: la festa de l'Escaldà.

Aquesta celebració, declarada Bé d'Interés Cultural Immaterial per la Generalitat Valenciana, s'ha aconseguit afermar en el calendari festiu de Ròtova més de 65 anys després. Des de l'Ajuntament s'ha anat recuperant "l'escaldà" de raïm de moscatell, com una recreació i festa i, en aquest 2023, se celebrará el pròxim cap de setmana 26 i 27 d'agost.

Festa de l'Escaldà 2023

L'activitat començarà el dissabte 26 d'agost amb una ruta teatralitzada per a rememorar el passat que va marcar el dia a dia de la gent de Ròtova, visitant els llocs més emblemàtics del poble. De la mà de l'expert en riuraus Carlos Fuster i de l'actriu Fanny Pérez les persones que participen s'acostaran al patrimoni local i a tot allò que envolta l'elaboració de les panses de moscatell.

El diumenge 27 d'agost, en el riurau de la Rogeta de Ròtova, tindrà lloc la Festa de l'Escaldà 2023. A les 9.00 hores, la gent que desitge participar i conéixer aquesta tradició autòctona eixirà de la plaça Major del Ròtova, amb acompanyament de dolçaina i tabal, fins al riurau, situat a la urbanització de la Serreta, on es realitzarà "l'escaldà" en el Centre d'Interpretació de la Pansa. Durant el matí la gent podrà practicar, a més, amb un taller d'elaboració de "canyissets". En l'activitat col·laboren el Col·lectiu Vall de Vernissa, el Centre Excursionista de Ròtova i l'Associació Riuraus al Vernissa.

Festa de l'Escaldà de Ròtova
Festa de l'Escaldà de Ròtova

Activitat agrícola arrelada

Tal com detalla l'Ajuntament de Ròtova en un comunicat, les últimes vegades que es va escaldar a Ròtova va ser, entre altres, en el riurau dels mestrets, en la dècada dels 50 del segle XX, els propietaris del qual eren els germans Elies, Maria i Conxeta; en el riurau de Bernardino; i en el riurau del Coeter. Cap a l'any 1957, la vinya va deixar de donar rendiment. Aquesta activitat agrícola va marcar la vida dels seus habitants tant en el segle XIX com gran part del XX.

Prop de 66 anys després de la desaparició d'aquesta activitat, Ròtova recupera i aferma una tradició local, reconvertida en un esdeveniment festiu i cultural.

Destacats