El beltem de Xàtiva, considerat com el més gran d'Espanya quant a la seua extensió, obri les portes aquesta vesprada amb una gran festa i amb activitats per als més xicotets. Una instal·lació monumental que s'ha convertit en una tradicional visita durant aquestes setmanes de Nadal que va més enllà dels veïns i veïnes de la província, congregant a milers de visitants arribats de tots els punts de la Comunitat Valenciana i convertint-se en un destacat atractiu turístic per a la capital de la Costera.
Situat a l'Albereda Jaume I, en ple centre de Xàtiva, la instal·lació es pot visitar de manera gratuïta a partir de hui i fins diumenge 8 de gener de 2023 en un horari de 9:45 a 21:30 hores. La seua obertura oficial està prevista aquesta vesprada a les 19 hores, però a partir de les 18 hores hi haurà activitats infantils, entre les quals destaca l'arribada de "L'Home dels Nassos", un personatge de la tradició valenciana.
Enguany destaca especialment la il·luminació del Betlem, que fa que canvie totalment del dia a la nit, i en eixe sentit aquest any s'han incorporat llums led al llarg de tot el recorregut per tal de millorar l'experiència. Concretament, es compta amb unes 6.000 bombetes de llum i garlandes. També es disposa de diferents plantes ornamentals, aromàtiques, frutals i hortalisses (600 unitats), algunes de les quals s'aniran reposant periòdicament.
El recinte compta també amb unes 15 unitats d'arbrat i palmeres, 15 bombes d'aigua, cinc bombes de fum, sis fonts, 23 figures humanes, 40 recreacions d'animals i unes 20 escenes diferents.
Sostenible i solidari
Aquest betlem, de grandària real, compta amb 10 metres de longitud i 20 metres d'ample, abastant una superfície de 1.500 metres quadrats. Les figures han sigut elaborades per artistes fallers, disposa d'elements naturals i els decorats es realitzen amb materials reciclats per part de la brigada municipal, encarregada cada any del seu muntatge.
Això el converteix en un betlem sostenible que, a més, destaca pel seu vessant solidari, ja que durant el seu recorregut es poden trobar diverses fonts que serveixen perquè els visitants puguen donar la voluntat a diferents col·lectius locals a través de la font que apaga la fam, la que lleva el fred, la que dona la pau, la de la igualtat o la del riu de la Concòrdia.
Així mateix, les fruites i verdures utilitzades en la decoració són donades per comerços locals i s'entreguen, posteriorment, a entitats que atenen persones sense recursos.
El betlem es caracteritza per posar cura en cada detall i ha crescut any rere any des de 1999. Del tradicional pesebre nadalenc dels inicis ha passat a interpretar nombroses escenes, amb noves aportacions i millores constants, conformant una representació amb un valor singular més enllà del simbolisme religiós i un punt de trobada durant el Nadal en la Comunitat Valenciana.