Transició Ecològica actualitza el Pla de Prevenció d'Incendis de l'Albufera

La Conselleria renova el pla de protecció sobre 21.015 hectàrees a través d'una estratègia integral que actua sobre les causes i les zones crítiques

Guardar

Parc Natural de l'Albufera vist des de dalt
Parc Natural de l'Albufera vist des de dalt

La Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica actualitza el Pla de Prevenció d'Incendis de l'Albufera i renova l'estratègia integral enfront del foc sobre una superfície de 21.015 hectàrees. La revisió, que part de l'anàlisi i diagnòstic de l'anterior planificació, inclou dos blocs dedicats a l'actuació sobre les causes i a la prevenció de la propagació, amb un pressupost global de 484.552 euros.

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha destacat que l'actualització "reflecteix la realitat actual del parc i dissenya una planificació adaptada a la singularitat de l'Albufera. Els programes de prevenció són fonamentals per a avaluar els riscos potencials i anticipar-se en la gestió".

El bloc relatiu a les causes es divideix en set àmbits d'actuació que inclou jornades informatives, control de vegetació de les cunetes i vials, elaboració i instal·lació de cartelleria, així com millora de la vigilància i detecció d'incendis. Aquesta última actuació es veurà completada a través del programa de voluntariat forestal.

L'actuació sobre les causes que originen el foc manté el foment i adequació de les línies elèctriques i el suport perquè els municipis vinculats al parc natural disposen de plans locals de prevenció d'incendis forestals.

En els últims dos anys la Conselleria ha aprovat els plans d'Albalat de la Ribera, Algemesí, Cullera, Massanassa i València, cinc dels termes municipals que formen part del parc natural. L'Albufera, a més, ha sigut una de les zones preferents d'actuació en matèria de correcció de línies elèctriques. Durant el període 2019-2021 s'han adaptat un miler de suports, fent de l'ecosistema un espai significativament més segur.

El pla d'actuacions per a la prevenció de la propagació inclou tres apartats de control sobre la vegetació, millora en les àrees d'ús públic i estudi de zones punts estratègics de gestió: aquells enclavaments on el comportament del foc canvia significativament i dificulta la seua extinció.

El director general de prevenció d'incendis forestals, Diego Marín, ha explicat la vital importància d'aquests plans per a la protecció dels Parcs Naturals. "La planificació consensuada amb els tècnics del parc ens permet conéixer en quina situació es troba l'espai, definir les infraestructures de prevenció necessàries i prioritzar la seua execució per a millorar la vigilància, detecció i resposta", ha explicat Marín.

L'Estratègia Mosaic de prevenció d'incendis està duent a terme un ampli treball d'actualització i desenvolupament dels plans dels Parcs Naturals. Concretament, hui s'han publicat els de Serra Gelada i Sot de Xera. En 2021 es van aprovar els de Font Roja, el Fondo, Falçs del Cabriol i Salines de Santa Pola, que s'afigen als 7 de 2020 i a l'impuls d'uns altres com el del Parc Natural del Túria que ara mateix ultima la seua redacció.

Destacats