La posidònia del Mediterrani, la joia submarina que manté en suspens a la Generalitat

Huit embarcacions i una vintena de vigilants salvaguardaran l'estat dels boscos submarins aquest estiu

Guardar

Pradera de posidònia
Pradera de posidònia

Hui, 8 de juny, se celebra el Dia Mundial dels Oceans, una jornada de reflexió per a reconéixer la importància que tenen els oceans en el planeta, així com les mars. Per això, administracions públiques de tot el món treballen amb l'objectiu de preservar el conegut com a "principal pulmó del planeta", ja que són els responsables de generar gran part de l'oxigen.

En el cas de la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Transició Ecològica va presentar divendres passat una iniciativa pionera per a salvaguardar una de les joies subaquàtiques de la mar Mediterrània, la posidònia. Aquesta planta del fons de la mar, que quan s'acumulen formen vertaders boscos submarins, és fonamental per a l'ecosistema marí.

La posidònia és considerada la joia del Mediterrani per ser la responsable en gran part de la conservació de la biodiversitat en la costa, la neteja de les aigües, la protecció de la línia de platja enfront dels temporals i la fixació de carboni atmosfèric.

Per això, la seua protecció s'ha convertit en prioritat. Tant és així que el projecte impulsat pel departament que dirigeix Mireia Mollà contempla fins a huit embarcacions (sis itinerants i dos amb seu fixa) i 18 persones dins del "pioner" Servei de Vigilància Marina per a protegir les prades de posidònia de la Comunitat Valenciana. Vetlaran així per la conservació de 65.000 hectàrees.

Aquesta "xarxa de proximitat" que secundarà, des de la mar, "el compliment i difusió del nostre Decret de protecció i recuperació d'aquests boscos marins en tot l'arc valencià", segons paraules de Mollà. "Els equips li explicaran a la gent el que està passant davall de la mar i entre tots generar una xarxa per a voler la posidònia, per a protegir-la i lluitar entre tots per la biodiversitat i contra el canvi climàtic", explica la responsable de Transició Ecològica.

Alcalà de Xivert i Orpesa, a Castelló, València i els municipis alacantins d'Alacant, Calp, Dénia, Xàbia i Torrevella són les seus del servei que compta amb una inversió de mig milió d'euros i es planteja com un espai de protecció mediambiental obert a entitats i administracions en els seus treballs de conservació.

 

La consellera Mireia Mollà en una de las embarcaciones
La consellera Mireia Mollà, a una de les embarcacions

'Viu la posidònia'

D'altra banda, encara que centrat en el mateix objectiu, la ciutat valenciana de Dénia va subscriure un acord el passat 30 de maig per al desenvolupament de manera conjunta del projecte 'Viu la posidònia' juntament amb altres dues localitats (Eivissa i Cambrils).

Aquesta iniciativa forma part d'un projecte experiencial ecoturístic, amb un pressupost d'1. 371.636 euros, i que té com a finalitat que la gent que visita aquestes ciutats estiga sensibilitzada sobre la importància de la posidònia i els beneficis que comporta per a les aigües del Mediterrani i per al medi ambient.

"Viu la posidònia" és un producte turístic de petjada de carboni zero que afavoreix el coneixement sobre una part de l'ecosistema marí imprescindible. Tot això, a través d'un conjunt d'activitats compatibles amb gaudir les platges i realitzar al seu torn pràctiques d'oci actiu i saludable. En definitiva, el projecte vol donar a conéixer aquesta planta que pobla els fons marins i contribuir a sensibilitzar la població del fet que aqueixes algues que arriben a les platges són prova de la salut del litoral i una garantia que les nostres platges continuaran sent un lloc privilegiat.

Entre les accions que es preveuen en el projecte 'Viu la posidònia' estan la identificació amb cartografia dels espais amb posidònia visitables, implicar els agents turístics en la difusió, editar material divulgatiu i fer jornades de sensibilització i la creació d'un centre virtual de posidònia.

Arxivat a:

Destacats