Dia Mundial del Reciclatge amb una Comunitat Valenciana que recicla cada dia més

Aquest 17 de maig, dia mundial del reciclatge, analitzem com avança aquesta tasca en la nostra autonomia en la qual ja reciclen 8 de cada 10 persones

Guardar

Un hostaler recicla vidre al contenidor verd
Un hostaler recicla vidre al contenidor verd

Aquest 17 de maig se celebra el Dia Mundial del Reciclatge per a conscienciar a la població sobre la importància del reciclatge a l'hora de tractar les nostres deixalles i crear el menor impacte possible en el medi ambient. Des de València Extra, hem analitzat algunes dades del reciclatge de la Comunitat Valenciana per a veure com avança l'última de la regla de les tres erres a l'autonomia i si els valencians i valencianes compleixen en aquest aspecte amb la cura del medi ambient.

El reciclatge augmenta, però el 25 % dels residus cauen en el contenidor equivocat

Segons Ecoembes, el reciclatge continua augmentant a la Comunitat Valenciana en la qual huit de cada deu valencians reciclen de forma habitual. Encara que el gran desafiament, a més de tractar d'augmentar aqueixa xifra, sembla ser aconseguir que aqueix reciclatge es realitze millor, perquè al voltant d'un 25 % dels envasos que es reciclen es dipositen en el contenidor equivocat.

L'alta tecnologia de les plantes de reciclatge permet que aqueixos residus puguen arribar a utilitzar-se, però encareixen el procés. Segons avançava l'empresa de reciclatge fa uns mesos a la Cadena Ser, a la Comunitat Valenciana es van recollir, en 2021, 96.000 tones de plàstic, 19.600 tones de metall i 66.500 tones de paper i cartó amb un percentatge de residus equivocats del 24,6 %, que obté el 27,5 % a València ciutat.

Per damunt de la mitjana estatal

Malgrat aqueixa cambra de residus que va al contenidor equivocat, l'autonomia es troba per sobre de la mitjana estatal en altres paràmetres com en el reciclatge de vidre. Segons dades de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana i Ecovidrio sobre la recuperació d'envasos de vidre en 2022, eixe any es van recuperar 113.820 tones, un 6,5 % més que la mitjana nacional per habitant, situada en 21,3 quilos anuals.

Pionera a Espanya

La Comunitat Valenciana també és una regió pionera en el reciclatge dins d'Espanya. Així ho demostren mesurades com la implementada a València capital, la primera ciutat del país en la qual es poden reciclar residus tan molestos com les càpsules de café i altres xicotets plàstics. La millora es deu al fet que l'Alianza para el Reciclaje de los Pequeños Plásticos (ARPP) i l'empresa Nestlé van engegar, fa a penes uns mesos, un robot amb intel·ligència artificial en la planta de selecció de residus per a poder reciclar aquests materials. Aquesta mesura, aplicada per primera vegada a França fa una dècada, ha situat a la capital del Túria com un exemple del reciclatge en l'àmbit estatal.

Destacats