Carcaixent i Cogullada estaran unides per un carril ciclopeatonal 30 anys després

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat està invertint més de 75 milions d'euros en crear i millorar 224 quilòmetres de vies verdes i carrils de ciclovianants de la Comunitat Valenciana

Guardar

Passarela Cogullada
Passarela Cogullada

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, visitava ahir la localitat de Carcaixent per donar el tret d'inici a les obres del nou carril de ciclovianants que connectarà el nucli urbà d'aquesta localitat de la Ribera Alta amb la seua pedania, Cogullada.

Una actuació que s'espera que finalitze abans d'estiu i que se suma a la inversió global de més de 75 milions d'euros per a la creació i millora d'un total de 224 quilòmetres de vies verdes i carrils de ciclovianants que està escometent el govern valencià en tota la Comunitat Valenciana.

Concretament, en aquest projecte s'invertiran 420.000 euros per part de l'ens autonòmic i permetrà dotar d'una via per a poder anar a peu i amb bici amb les millors condicions d'accessibilitat i seguretat viària 30 anys després de la construcció d'un pont per a sortejar les vies del tren que dificultava el trajecte i va potenciar l'ús del vehicle privat.

España destacava que amb aquesta iniciativa es realitza "un pas més en el compliment dels nostres objectius prioritaris en matèria de mobilitat que no són altres que millorar la seguretat viària de les i els vianants i ciclistes, integrar i millorar els entorns urbans i fomentar la mobilitat sostenible".

UNA DEMANDA HISTÒRICA

La passarel·la de Cogullada respon a una demanda històrica, ja que en l'actualitat els dos nuclis es troben comunicats per mitjà de vies de circulació de vehicles, però no existeix itinerari per a vianants o ciclistes que els connecte. Les obres a executar tenen l'objectiu de dotar d'accessibilitat no motoritzada a aquesta zona urbana que té un elevat potencial d'ús.

El conseller destacava que "aquesta setmana comencen unes obres molt demandades, que suposen la fi d'una injustícia de 30 anys per als i les residents de la zona de Cogullada, els qui no podien desplaçar-se al nucli urbà de Carcaixent sense vehicle privat".

Per la seua part, Paco Salom, alcalde de Carcaixent, ressaltava que "l'inici de les obres suposa una molt bona notícia per a tota la població, ja que, a més d'afavorir la mobilitat sostenible, donarem solució a un problema de seguretat veïnal i a una demanda".

Així, com recordava el primer edil, "fa 30 anys les vies del tren deixaren de ser un problema, però en fer el pont va començar la incomunicació per a qui volia desplaçar-se a peu. Amb el temps, la separació entre Cogullada i la resta del poble va anar creixent i el veïnat de Cogullada no mereix la situació viscuda. Sense dubte, amb aquestes obres es farà justícia".

CONNEXIÓ AMB EL BARRANC DE GAIANES

En l'actualitat el nucli urbà de Carcaixent i la seua pedania es troben comunicats per mitjà de vies de circulació de vehicles i no existeix recorregut per als vianants o ciclistes que els connecte.

El carril que connectarà la ciutat amb la seua pedania tindrà el seu inici al carrer Emilio Donat, després del seu encreuament sobre el barranc de Gaianes, i que, amb l'ampliació de la plataforma del vial existent cap a l'est, discorrerà cap al sud.

Posteriorment, l'itinerari ciclopeatonal travessarà sobre la línia del ferrocarril aprofitant l'estructura existent, en la qual es reduirà l'ample de zona destinada al trànsit de vehicles per a poder dotar al nou carril d'una amplitud mínima suficient.

Finalment, després de travessar la línia del ferrocarril, l'itinerari conclourà amb la connexió amb la prolongació del carrer Major en direcció a Cogullada. En aquesta zona, de nou s'aprofitarà l'espai resultant entre el vial existent i el tancament de les parcel·les annexes.

ITINERARIS FERROVIARIS ADAPTATS

Aquesta recuperació i adaptació d'antics traçats ferroviaris és un element comú amb una gran part dels projectes de mobilitat que realitza la Conselleria. Amb aquest objectiu, s'estan projectant i desenvolupant diversos traçats de vies verdes que formen part d'una Xarxa d'Itineraris no Motoritzats, que integra les xarxes Eurovelo i la Via Litoral, en el marc de l'Estratègia de Mobilitat de la Generalitat Valenciana.

Carcaixent unifica dos exemples d'aquesta política i és ciutat de pas de dues vies verdes: la que l'unirà amb Xàtiva i la que ho farà amb Dénia.

La primera d'elles té per objectiu la connexió ciclopeatonal des del nucli urbà de Xàtiva fins a l'estació de Carcaixent, unint les comarques de la Costera i de la Ribera Alta, adequant zones en desús com les antigues vies que divideixen en dues parts la localitat de Manuel. Es tracta, en definitiva, d'uns treballs de mobilitat sostenible, aprofitant l'existència d'un traçat ferroviari de 9,5 quilòmetres de l'antiga línia La Encina – València fins a La Pobla Llarga, desmantellada l'any 2009.

Entre La Pobla Llarga i Carcaixent s'adequarà un corredor capaç d'albergar, en condicions adequades de seguretat viària i comoditat, la ruta ciclopeatonal, sumant un recorregut total de 16 quilòmetres.

L'altra via verda, iniciada la legislatura passada amb la col·laboració de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, està projectada per l'antic traçat del tren Carcaixent – Gandia – Dénia, que va unir aquestes localitats fins a l'any 1974.

L'itinerari, d'una longitud total de 66 quilòmetres i amb trams ja finalitzats, implica els nuclis poblacionals d'Alzira, la Barraca d'Aigües Vives, Benifairó de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, continuarà per la comarca de la Safor, i servirà de nexe d'unió entre Oliva i el nord de la demarcació d'Alacant.

Arxivat a:

Destacats