Més de 75 milions d'euros per a actuacions en 224 quilòmetres de vies verdes i carrils de ciclovianants

Guardar

via-verde
via-verde

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, realitzarà una inversió global de més de 75 milions d'euros - concretament 75.066.944 euros- per a la creació i millora de 224 quilòmetres de vies verdes i carrils de ciclovianants de la Comunitat Valenciana. Per províncies, les actuacions afectaran 58,9 quilòmetres de traçats d'Alacant, a 33,1 quilòmetres de Castelló i a 131,9 quilòmetres de València.

En l'actualitat ja s'han finalitzat o es troben en execució obres d'extensió i adequació, per valor de 33,2 milions d'euros, en 79,1 quilòmetres de vies de la Comunitat i s'han programat actuacions en altres 144,9 quilòmetres, per a les quals es preveu invertir 41,8 milions d'euros.

Així ho ha anunciat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, després de la signatura del conveni de col·laboració amb l'Associació Europea de Vies Verdes (EGWA) i la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FFE) per a l'organització del lliurament del 10é Premi Europeu de Vies Verdes 2021 i de la Jornada Internacional sobre Turisme i Bicicleta i Vies Verdes al setembre d'enguany.

"La Generalitat aposta per la consolidació d'espais com les vies verdes que conviden a l'elecció d'opcions de mobilitat, tant per al dia a dia com per als moments d'oci, que siguen respectuoses amb l'entorn més pròxim i el medi ambient", ha assenyalat el titular de Política Territorial.

"Per això -ha continuat el conseller-, la celebració dels Premis Europeus de Vies Verdes 2021 i d'una jornada internacional suposaran promocionar l'ús d'aquests itineraris com una alternativa més per a l'esport i també per a un turisme més sostenible".

"Que la Comunitat Valenciana aculla aquests importants esdeveniments -ha insistit Arcadi España-, servirà com a aparador per a mostrar el caràcter sostenible de les pràctiques de mobilitat no motoritzades i el valor patrimonial i paisatgístic que les Vies Verdes tenen a la Comunitat Valenciana".

Per part seua, el director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, José Carlos Domínguez Curiel, ha destacat el compromís de les tres institucions signants per a posar en valor les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana i ha recordat que a Espanya existeixen més de 3.100 quilòmetres d'aquestes vies, "que tenen un destacat impacte per a la societat en recuperar infraestructures ferroviàries reconvertides per a la realització d'activitats a l'aire lliure, afavorir una mobilitat sostenible i impulsar l'economia".

Itineraris ferroviaris readaptats

Per a Arcadi España, "la Generalitat, a través de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, està fermament compromesa amb el desenvolupament, promoció i impuls de les vies verdes, antics traçats ferroviaris en desús readaptades per a l'ús de transport no motoritzats".

"Amb aquest objectiu, des de la Conselleria es projecten i desenvolupen diversos traçats de vies verdes que formen part d'una Xarxa d'Itineraris no Motoritzats, que integra les xarxes Eurovelo i la Via Litoral, en el marc de l'Estratègia de Mobilitat de la Generalitat", ha apuntat el conseller.

La Generalitat és membre fundador de l'Associació Europea de Vies Verdes, EGWA, que organitza des de 2003 amb caràcter bianual els premis "European Greenways Award (EGA)", per a reconéixer les millors pràctiques, iniciatives i assoliments aconseguits a Europa en matèria de Vies Verdes. L'EGWA i la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols col·laboren en l'organització d'activitats d'interés comú vinculades a Vies Verdes i en la realització de projectes europeus.

Destacats