Bort: “totes les platges incloses al programa de neteja de la Diputació tenen reconeixements de qualitat”

En 2018 s’han reduït en més de la meitat les tones de residus a les platges respecte a 2017

Guardar

diputacio limpieza playas
diputacio limpieza playas

La campanya de neteja i recollida de residus que desenvolupa cada any la Diputació de València ha tancat el 2018 amb un total de 246 tones de residus retirats de les platges de 15 municipis, una quantitat menor que les 585 de 2017 generades pels grans temporals, de manera que s'han reduït més de la meitat.

Així ho ha destacat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i el cap de secció de Platges i Jardineria, Antonio Navarro, durant la reunió de balanç que han mantingut amb alcaldes, alcaldesses i tècnics dels municipis costaners que han participat al programa de la institució provincial.

En concret, el pressupost total durant l'exercici 2018 ha sigut de 363.000 euros i el preu públic de neteja de platges ha estat 0.197 euros el metre quadrat, més l'IVA. La Diputació de València s'ha fet càrrec del 88% del cost d'aquests treballs, mentre que els ajuntaments han aportat el 12%, per la qual cosa, el diputat ha agraït la coordinació i el treball dels ajuntaments.

Les tasques han inclòs una superfície total de 474.000 metres quadrats de platja i 23,8 quilòmetres de costa. Quant als recursos humans, l'equip es conforma per 13 mecànics i conductors, 1 capatàs i 1 cap de secció. En aquest aspecte, el cap del servei ha subratllat que han incorporat a la plantilla els 4 treballadors temporals de la bossa de treball que es va traure com a treballadors fixos i que, encara que és molt bona notícia, encara és necessari sumar més persones a l'equip.

Els treballs de la campanya de neteja s'han realitzat durant tot l'any. En concret, la campanya de primavera s'ha desenvolupat entre l'1 de març i el 31 de maig; la d'estiu, des de l'1 de juny fins al 30 de setembre; i a la tardor, durant el mes de novembre, no es fa un treball tan extens com en el cas de la resta, ja que es posa el focus en llevar residus, com ocorre en la campanya d'hivern, entre l'1 de desembre i el 28 de febrer.

En 2018, el programa de neteja de platges de la Diputació s'ha desenvolupat a la zona nord als municipis de Puçol, el Puig de Santa Maria, La Pobla de Farnals, Massamagrell, Massalfassar, Foios i Meliana. Al sud, la campanya ha inclòs les platges de Mareny de Barraquetes, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles.

15 municipis valencians han participat en el programa de neteja de platges de la Diputació

Segons ha ressaltat Bort, "totes les platges incloses al programa de neteja i recollida de residus que du a terme la Diputació de la mà dels ajuntaments estan reconegudes i acreditades com a platges de qualitat amb diversos certificats, com el 'Q', la bandera blava o altres reconeixements de qualitat".

Així mateix, el diputat de Medi Ambient ha volgut destacar que en 2018 s'han tingut bons resultats fruit de la col·laboració amb els municipis i amb la Generalitat Valenciana en programes com el de la separació de les dunes, gràcies al qual ha crescut considerablement la vegetació embrionària, segons Navarro. A més, el responsable considera que sense el seu equip "que va més enllà de conduir tractors perquè estan formats en la matèria", res hauria sigut possible.

Per al 2019, el programa de neteja de platges comptarà amb un pressupost de 294.000 euros i una partida de 60.000 euros en inversions per a maquinària. A més, Navarro i Bort han explicat que hi haurà campanyes de sensibilització sobre el micro plàstic i que es continuarà amb el repartiment d'objectes com els cons per a deixar les cendres dels cigarros.

'Per unes platges sostenibles 2018' arriba a 800 persones

Durant la reunió també ha intervingut la tècnica de sostenibilitat Ana Pastor, que ha exposat els resultats de les activitats del cicle de sensibilització i conscienciació ambiental 'Per unes platges sostenibles 2018'.

En concret, durant aquesta tercera edició, els tallers es van realitzar a les platges de Puçol, Bellreguard i Gandia al mes de juliol de 2018 i va incloure distintes activitats pràctiques centrades en el valor ambiental dels ecosistemes costaners així com l'impacte del canvi climàtic i l'augment de les temperatures al litoral.

Els protagonistes, en aquest cas, són els més menuts, que participen gràcies a les excursions que s'organitzen des de les escoles. D'aquesta manera, s'acosten als principals problemes del medi ambient i coneixen més a prop com viuen les tortugues bobes o com poden ajudar a construir un sistema sostenible des de casa amb xicotetes accions quotidianes.

Arxivat a:

Destacats