Rebentades tèrmiques: què són i per què ocorren

Es tracta d'un fenomen meteorològic que produeix una pujada de les temperatures i ratxes de vent intenses

Guardar

Rebentades tèrmiques: què són i per què ocorren
Rebentades tèrmiques: què són i per què ocorren

Les "rebentades tèrmiques" són un fenomen meteorològic que durant cada onada de calor cada vegada escoltem i ocorren més. De fet, ahir mateix a Villena es va produir un que va arrancar 16 arbres de més de 25 metres d'altitud. Aquest mateix fenomen és el que va provocar la 'tragèdia' del Medusa Festival de Cullera a l'agost de l'any passat, quan un jove de 22 anys va morir i va haver-hi 40 persones ferides a causa de la caiguda de diverses estructures de l'entrada i de l'escenari principal.

Tal com explica Meteored, aquestes rebentades es produeixen quan la precipitació que cau s'evapora en creuar una capa d'aire sec o molt sec en un ambient càlid. Això provoca una pujada de les temperatures sobtada i també es produeixen ratxes de vent molt intenses, que poden superar els 80 km/h.

Les rebentades poden ser humides o seques, segons que la precipitació associada al núvol originant arribe o no al sòl. En el cas de les rebentades seques, la precipitació no arriba fins a la superfície, o només unes gotes arriben al sòl, i el corrent descendent es genera per l'evaporació de la pluja per davall de la base del núvol. En canvi, les rebentades humides són aquells en els quals la precipitació sí que aconsegueix de manera extensa el sòl, tal com aclareix AEMET.

La rebentada càlida

La rebentada càlida és un cas especial que ocorre quan el corrent descendent, després de travessar la capa d'aire càlid i sec on es va accelerant, troba una capa estable, freda i humida, prop de la superfície, prou prima per a no impedir que el corrent arribe al sòl. El resultat és un sobtat i intens calfament de l'aire i, sovint, disminució de la humitat. Moltes rebentades càlides ocorren a la nit o a primeres hores del matí, quan la temperatura en superfície és més baixa que en la capa immediatament damunt (inversió nocturna).

La duració d'aquests fenòmens és molt curta, d'entre 5 i 30 minuts. A més, són molt difícils de predir i poden ser fàcilment confosos amb els tornados pels seus efectes destructius. Per a distingir els danys produïts per una rebentada dels ocasionats per un tornado, cal observar el patró del rastre dels danys, que en el cas d'una rebentada sol presentar una disposició lineal, o radial respecte a un centre. Els danys per tornado es presenten en un corredor que deixa el tornado en la seua trajectòria, amb objectes abatuts a banda i banda, formant angles entre si, a causa de la curvatura del flux, explica AEMET.

 

Destacats