À Punt i València Extra organitzen una taula d'experts per a abordar el camí cap a la descarbonització de València

Dilluns, el segon Fòrum de Proximitat impulsat pels mitjans abordarà l'estratègia de la ciutat per a ser climàticament neutra en 2030

Guardar

Jardí del Túria
Jardí del Túria

À Punt i València Extra aborden dilluns l'estratègia de la ciutat de València per a convertir-se en una ciutat climàticament neutra. I ho farà amb el segon Fòrum de Proximitat que reunirà l'alcalde de València, Joan Ribó; a Débora Domingo, vicerectora de sostenibilitat de la Universitat Politècnica de València (UPV); a Elías Amor, responsable de Sostenibilitat de Consum; i a Empar Puchades, impulsora de la Comunitat Energètica Local (CEL) de Castellar-l'Oliveral.

Aquests quatre convidats abordaran la importància de la col·laboració publicoprivada per a avançar cap als objectius de sostenibilitat que marca la Unió Europea, així com les accions de transformació de la ciutat amb la vista posada a aconseguir la Missió Climàtica València 2030.

El paper de les ciutats és clau en aquest treball per a avançar cap a la descarbonització, ja que, per exemple, en l'àmbit mundial, concentren més del 65% del consum d'energia i generen més del 70% de les emissions de CO₂.

València, Ciutat Missió

En el cas de l'Ajuntament, el dilluns s'informaran dels detalls de la pròxima cimera que tindrà lloc el 13 de juny a Brussel·les on rebrà l'etiqueta Ciutat Missió per part de la Unió Europea, que atraurà inversions públiques i privades per a projectes de sostenibilitat i digitalització. A més, la Comissió Europea invertirà 360 milions d'euros en dos anys en la xarxa d'urbs d'emissions zero per a accelerar les iniciatives de descarbonització. L'alcalde Joan Ribó destaca que "estem en el mapa" de la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

El fet d'obtenir una etiqueta europea és "estratègic" per a la capital, ja que, tal com reconeix el mateix Ribó, permetrà "posicionar València en els sectors econòmics més competitius en el futur, la digitalització i la sostenibilitat, i això ens dotarà de capacitat de generació d'ocupació verda i qualificada". En termes de benestar i salut, el primer edil considera que aquest full de ruta permetrà tindre "un aire més net, menor contaminació, una ciutat més verda i amb menys illes de calor", a més d'"habitatges eficients i millor aïllats, amb menor consum energètic i, per tant, estalviant en la factura de la llum".

Joan Ribó en l'acte de presentación de Missió Climàtica València 2030
Joan Ribó en l'acte de presentación de Missió Climàtica València 2030 

Binomi Ajuntament-UPV

Per a aconseguir aquest objectiu és indispensable comptar amb el suport de la investigació. En aquest sentit, l'Ajuntament i la Universitat Politècnica de València (UPV) es van aliar el mes de gener passat per a impulsar el pla de València Ciutat Neutra 2030 i posar a la disposició del Consistori "el potencial investigador i innovador i l'àrea de coneixement universitari", tal com afirma Débora Domingo, vicerectora de sostenibilitat de la UPV.

Per a Domingo, és essencial treballar conjuntament "per a assolir un dels principals reptes urbans per al futur més immediat: la descarbonització de la ciutat". Un dels focus en els quals es treballa és la descarbonització de la pròpia UPV amb la possibilitat de crear un banc de proves (living lab) climàtic en la UPV, un nou espai que permeta situar en la universitat i a l'ecosistema d'innovació urbà al capdavant d'una transició ecològica justa. Un espai d'investigació i experimentació els resultats del qual, un campus neutre de carboni, s'exportarien a la ciutat.

La implicació del sector privat i la ciutadania, clau

A més de la investigació, la participació de l'empresa privada també és fonamental en aquesta transformació. Per això, en el desdejuni informatiu serà present Consum, la cooperativa valenciana que destaca en els últims anys per reduir les emissions i residus per a fer una compra més sostenible. Ho aconsegueix gràcies a una bona gestió ambiental de l'energia, a la cerca d'alternatives al plàstic i a promoure l'economia circular. Així, el dilluns es detallarà com gràcies a aquestes polítiques s'ha aconseguit disminuir un 84% la petjada de carboni des de 2015, així com els plans futurs per a continuar avançant en la sostenibilitat.

I aconseguir que València siga una ciutat climàticament neutra en 2030 ha de comptar també amb el suport de la ciutadania. L'Associació de Veïns de Castellar-l'Oliveral és un exemple d'això, gràcies a l'impuls i desenvolupament de la primera Comunitat Energètica Local (CEL) de la ciutat, que, segons destaca la seua presidenta Empar Puchades, quan estiga en funcionament a la fi de juny, "facilitarà el consum d'energia més neta i barata". En aquest desdejuni informatiu Puchades detallarà tots els passos fins a aconseguir posar en marxa aquesta CEL.

Aquest dilluns, 30 de maig, l'Hotel Valencia Palace acollirà el segon Fòrum de Proximitat en el qual es debatran totes les accions previstes per a assolir la Missió Climàtica València 2030.

Destacats