València tindrà l'etiqueta europea que atraurà inversions orientades a la descarbonització i la sostenibilitat

L'Ajuntament està negociant l'arribada d'empreses del sector a la ciutat i la UE invertirà 360 milions d'euros en dos anys en la xarxa de municipis lliures de carboni

Guardar

Joan Ribó al costat de Carlos Galiana i Alejandro Ramón en Les Naus
Joan Ribó al costat de Carlos Galiana i Alejandro Ramón en Les Naus

El pròxim 13 de juny arranca el pla europeu per aconseguir que cent ciutats, entre elles València, siguen climàticament neutres abans de 2030. Eixe dia els municipis seleccionats es reuniran a Brussel·les per traçar el full de ruta. Per afrontar el repte, la UE els atorgarà l'etiqueta Ciutat Missió, que atraurà inversions públiques i privades per a projectes de sostenibilitat i digitalització. L'alcalde, Joan Ribó, ha anunciat aquest matí que l'Ajuntament ja està negociant l'arribada d'empreses del sector a la ciutat. A més, la Comissió Europea invertirà 360 milions d'euros en dos anys en la xarxa d'urbs d'emissions zero per accelerar les iniciatives de descarbonització. Ribó ha destacat que "estem en el mapa" de la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

L'alcalde ha donat a conéixer aquest matí al centre d'innovació Las Naves la Missió Climàtica València 2030, acompanyat del regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon. Ribó ha posat en relleu què hi suposarà ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per assolir la neutralitat climàtica d'ací a huit anys. Així, el fet d'obtenir una etiqueta europea és "estratègic", ja que permetrà "posicionar València en els sectors econòmics més competitius en el futur, la digitalització i la sostenibilitat, i això ens dotarà de capacitat de generació d'ocupació verda i qualificada". En termes de benestar i salut, s'ha referit a "un aire més net, menor contaminació, una ciutat més verda i amb menys illes de calor", a més de "vivendes eficients i millor aïllades, amb menor consum energètic i, per tant, estalviant en la factura de la llum".

"València porta dos anys d'avançament", ha assenyalat l'alcalde. En eixe sentit, ha detallat algunes accions en marxa, com ara la rehabilitació de 700 vivendes als barris de Tres Forques i Campanar, la creació de comunitats energètiques, els avanços en mobilitat sostenible, la renaturalització de la ciutat, l'impuls de l'alimentació de proximitat o el mesurament de la petjada hídrica i de carboni que genera el turisme.

Per la seua part, Carlos Galiana, ha explicat que València firmarà un Contracte Climàtic amb la UE i les altres 99 ciutats europees, on es reflectirà el compromís de complir els terminis i objectius i de ser transparents amb els instruments de mesurament de l'èxit dels projectes pilots duts a terme. El responsable d'Innovació també ha remarcat que s'està treballant en la plataforma digital d'intercanvi i informació Net Zero Cities, la qual facilitarà la col·laboració entre les urbs de la xarxa. Respecte a l'etiqueta Ciutat Missió, ha indicat que "és una garantia per fer de València una ciutat més atractiva a les inversions privades, a les oportunitats de finançament europeu i la ubicació de noves empreses i treballadors qualificats".

Aliança per la Missió Climàtica

El regidor Alejandro Ramon ha assegurat que "si alguna cosa tenim clar és que no podem dissenyar l'estratègia que definisca la transició energètica de la ciutat nosaltres sols". Per això, s'ha constituït l'Aliança per la Missió Climàtica, "una iniciativa que pretén agrupar els compromisos i sumar els esforços" i que "reflecteix el suport social cap a la missió per part de tota la ciutadania, les empreses privades, les administracions públiques, les organitzacions socials, els centres acadèmics i els mitjans de comunicació". En aquests moments s'està desenvolupant una pàgina web de l'Aliança per la Missió Climàtica que possibilitarà a la ciutadania "adherir-se a aquesta iniciativa, mostrar el seu suport amb accions concretes i formar-ne part".

Destacats