La Fallera Major de València entregarà el premi "La Nostra ciutat, el teu refugi"

Guardar

Falla Municipal 2019-4
Falla Municipal 2019-4

«La Nostra ciutat, el teu refugi» porta dos anys consecutius entregant un premi a la Falla que millor visibilitza la realitat de les persones refugiades. El primer any, el reconeixement va ser entregat a la Falla Santa María Micaela- Martín l'Humà, mentre que en la segona edició es va entregar a la Falla Visitación- Oriola, amb un monument que denunciava «la inacció d'Europa durant tots aquests anys», segons els seus promotors.

«La Nostra Ciutat, el Teu Refugi» és una iniciativa que va posar en marxa l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Migració i Cooperació, per donar resposta a les necessitats de les persones refugiades. El projecte es desenvolupa amb la col·laboració i participació de les tres organitzacions de referència en l'atenció i acolliment a persones refugiades a Espanya: CEAR, Creu Roja i Accem.

L'eix de sensibilització i mediació va dirigit a la societat receptora: tant a les entitats privades (empreses, entitats bancàries i agents immobiliaris), com a la societat civil (administració pública, col·legis professionals, centres educatius, i associacions veïnals, culturals i esportives). En ell es desenvolupen activitats dirigides a donar a conéixer la situació de les persones refugiades, les particularitats del seu acolliment, així com les dificultats amb què es troben en la seua inclusió. Entre les accions previstes es realitzaran xarrades i tallers.

Més de 60 milions de persones refugiades s'han vist obligades a abandonar les seues llars, i fins i tot moltes perden les seues vides a les portes d'Europa, i el premi «La Nostra Ciutat, el Teu Refugi» pretén fer visible aquesta realitat. S'entenen les Falles com un moviment tradicional i cultural de reivindicació social mitjançant la crítica i sàtira, que constitueix un exemple perfecte de com la societat i la ciutadania de València expressen lliurement les seues opinions i la seua visió del que els afecta i el que ha de canviar.

«Les Falles són la festa més important de València i un espai que pot ser una via d'inclusió per a aquelles persones que han arribat a la nostra ciutat fugint de realitats més complicades. Creiem que aquesta iniciativa busca fomentar la inclusió d'aquestes persones a través del reconeixement a les falles que els visibilitzen», ha explicat la regidora de Migració i Cooperació, Neus Fàbregas Santana.

El premi «La nostra ciutat, el teu refugi» vol atorgar un reconeixement especial a la falla que a través del seu monument o d'un ninot en particular reflectisca millor la situació dels refugiats. Es podran presentar totes les falles de qualsevol categoria o secció, amb absoluta llibertat en el seu plantejament i realització. El jurat valorarà principalment el tractament respectuós i la gràcia de les escenes o el monument que aborden la desigualtat extrema i promoguen la crítica i el debat sobre la necessitat d'un canvi. El premi l'entregarà el diumenge la fallera major de València, Marina Civera.

Destacats